Niğde koşullarında yetiştirilen Granny Smith ve fuji elmalarının soğukta muhafazası
Cold storage of Granny Smith and fuji apples that were grown in Niğde conditions
- Tez No: 135585
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Apple, Storage, Shelf life, Effect of Store II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ NİĞDE KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN GRANNY SMITH VE FUJI ELMALARININ SOĞUKTA MUHAFAZASI Ilgım UYGUN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ömür DÜNDAR Yd : 2003, Sayfa : 59 Jüri : Prof. Dr. Ömür DÜNDAR Prof. Dr. Ali KÜDEN Yrd. Doç. Dr. A. Erhan ÖZDEMİR ÖZ Bu araştırmada Niğde koşullarında yetiştirilen ve iki farklı zamanda derilen Granny Smith ve Fuji elma çeşitlerinin normal atmosfer koşullarında 6 ay soğukta muhafazası ve 7 gün raf ömrü incelenmiştir. Granny Smith elma çeşidinin kabuk kararmalarına hassas olması nedeni ile 4. aydan sonra muhafaza edilen elmalarda kabuk kararmaları görülmüş olup bu elma çeşidinin muhafazasını kısıtlayan en önemli faktörlerden biri olarak bulunmuştur. Sonuç olarak derim zamanlan incelendiğinde 1. derim zamanın her iki elma çeşidinin muhafazası için daha uygun olduğu ve Fuji elma çeşidinin Granny Smith elma çeşidine göre normal atmosfer koşullarında 1°C sıcaklık, % 85-90 oransal nemde 6 ay başarılı bir şekilde muhafaza edilebileceği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Elma, Muhafaza, Raf Ömrü, Depo Etkisi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS COLD STORAGE of GRANNY SMITH and FUJI APPLES THAT WERE GROWN in NIGDE CONDITIONS Dgım UYGUN DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCDXNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ömür DÜNDAR Year : 2003, Page : 59 Jury : Prof. Dr. Ömür DÜNDAR Prof. Dr. Ali Küden Yrd. Doç. Dr. A. Erhan ÖZDEMÎR ABSTRACT In this work, storage in cold store under normal atmosphere conditions for 6 months then 7 days self life of Granny Smith and Fuji apple varaieties that grown in Niğde conditions, and harvested in two different harvest time examined. Superficial scald was found one of important limitations of Granny Smith apple after 4 month storage. As a result evaluation of harvest date showed that the 1. th harvest time is more suitable for storage purposes for both cultivars and Fuji apple variety was stored more succesfull than Granny Smith apple variety at 1°C temperature, 85-90 % RH during 6 months.