Kırmızı örümcek, Tetranychus cinnabarinus Boisduval (Acarina:Tetranychidae)'un farklı çilek çeşitlerinde laboratuvar koşullarında biyolojisi ve sera koşullarında popülasyon gelişmesi
Biology of carmina spider mite, Tetranychus cinnabarinus Boisduval (Acarina:Tetranychidae) on various strawberry varieties under laboratory conditions and population development in greenhouse conditions
- Tez No: 135605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ AZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tetranychus cinnabarinus, çilek çeşitleri, biyoloji, sera, populasyon gelişmesi, Tetranychus cinnabarinus, strawberry varieties, biology, greenhouse, population development n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
öz YÜKSEK LİSANS Kırmızı Örümcek, Tetranychus cinnabarinus Boisduval (Acarına: Tetranychidae)'un Farklı Çilek Çeşitlerinde Laboratuvar Koşullarında Biyolojisi ve Sera Koşullarında Populasyon Gelişmesi Cemal KIBR1TÇI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLÎM DALI Danışman: Doç. Dr Cengiz KAZAK Yd: 2003, Sayfa: 65 Jüri: Doç. Dr. Cengiz KAZAK Prof. Dr. M. Rifet ULUSOY Doç. Dr. Nurgül TÜREMİŞ Bu çalışmada, Tetranychus cinnabarinus'vaı Camarosa, Chandler, Dorit, Muir, Pajaro, Seascape, Selva ve Sweet Charlie çilek çeşitleri üzerinde laboratuvar koşullarında (25±2°C sıcaklık, % 60±10 orantılı nem ve 16L:8D aydınlatma) biyolojisi, sera koşullarında ise populasyon gelişmesi incelenmiştir. Laboratuvar koşullarında T. cinnabarinus'xm toplam ergin öncesi gelişme süreleri yukarıda bildirilen çeşitler üzerinde, dişi bireyler için sırası ile ortalama 10.84, 10.81, 10.53, 10.28, 10.61, 10.80, 10.72 ve 10.47; erkek bireyler için ise sırası üe ortalama 10.38, 9.88, 10.00, 10.51, 9.90, 10.38, 10.31 ve 10.29 gün olarak saptanmıştır. Dişi T. cinnabarinus en kısa toplam yaşam süresini 28.15 gün ile Sweet CharHe'de, en uzun ise 33.35, 34.03, 35.69 ve 35.91 gün sırasıyla Seascape, Muir, Camarosa ve Chandler çeşitleri üzerinde tamamlamıştır. Erkek bireyler için en kısa ve en uzun toplam yaşam süreleri Chandler (34.40 gün), Dorit (36.40 gün) ve Camarosa (48.31 gün) üzerinde saptanmıştır. Tetranychus cinnabarinus'xm en düşük yumurta verimliliği Sweet Charlie ve Dorit çeşitleri üzerinde sırası ile 62.71 (4.83 gün/dişi) ve 70.83 (5.09 gün/dişi) adet; en yüksek ise Muir çeşidi üzerinde 163.44 (8.46 gün/dişi) adet olarak bulunmuştur. Bu yumurtalardan çıkan bireylerin en düşük ve en yüksek dişi: erkek oram Sweet Charlie ve Selva çeşitlerinde sırası ile 0.61 ve 0.80 dişi olarak saptanmıştır. Tetranychus cinnabarinus sera koşullarında en yüksek populasyon yoğunluğunu Mart aynım ikinci yansı ve Nisan ayı içerisinde oluşturmuştur. Sera içerisinde en düşük yaprakçık başına ortalama T. cinnabarinus yoğunluğu 30.79 adet birey ile Sweet Charlie, en yüksek ise 68.01 ve 67.51 adet birey ile Pajaro ve Selva çeşitleri üzerinde gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Biology of cannula spider mite, Tetranychus cinnabarinus Boisduval (Acarina: Tetranychidae) on various strawberry varieties under laboratory conditions and population development in greenhouse conditions. Cemal KD3RİTÇI DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Assoc. Prof. Dr. Cengiz KAZAK Year: 2003 Pages: 65 Jury: Assoc Prof. Dr. Cengiz KAZAK Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY Assoc. Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ In this study, biology and population development of carmina spider mite Tetranychus cinnabarinus Boisduval (Acarina: Tetranychidae) were studied on Camarosa, Chandler, Dorit, Muir, Pajaro, Seascape, Selva, and Sweet Charlie strawberry varieties under laboratory (25±2 °C, 60±10 % and 16:8(L:D)) and greenhouse conditions. In laboratory, total average development times of T. cinnabarinus females were found to be 10.84, 10.81, 10.53, 10.28, 10.61, 10.80 10.72 and 10.47; whereas those periods were 10.38, 9.88, 10.00, 10.51, 9.90, 10.38, 10.31, and 10.29 days for the males on the strawberry varieties above, respectively. The shortest T. cinnabarinus female longevity was found as 28.15 days on Sweet Charlie while the longest longevities were 33.35, 34.03, 35.69, and 35.91 days on Seascape, Muir, Camarosa, and Chandler, respectively. The shortest-two and longest longevities for the males were observed on Chandler (34.40 days), Dorit (36.40 days) and Camarosa (48.31 days). The lowest-two reproductions were determined as 62.71 (4.83 per female per day) and 70.83 (5.09 per female per day) on Sweet Charlie and Dorit; the highest reproduction was 163.44 eggs for entire life of T. cinnabarinus on Muir (8.46 per female per day). According to given information above, the lowest and highest female: male ratios of T. cinnabarinus were found to be 0.61 and 0.80 on Sweet Charlie and Selva. In greenhouse, the highest population densities of T. cinnabarinus were encountered starting from second half of March through April. Throughout the experiment, the lowest mean number of T. cinnabarinus per leaflet was 30.79 on Sweet Charlie while the highest were 68.01 and 67.51 on Pajaro and Selva.