Atık sulardaki fenolün adsorpsiyon yöntemiyle uzaklaştırılmasında termik santral uçucu küllerinin kullanılması
The Use of power plant fly ashes for adsorption of phenol from waste waters
- Tez No: 135604
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorbsiyon, Fenol, Uçucu kül, Aktif Karbon, Adsorption, Phenol, Fly ash, Activated Carbon II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ATIKSULARDAKİ FENOLÜN ADSORBSİYON YÖNTEMİYLE UZAKLAŞTIRILMASINDA TERMİK SANTRAL UÇUCU KÜLLERİNİN KULLANIMI Ash ATUK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALİ Danışman: Yrd.Doç.Dr. Belgin BAYAT Yıl:2003 Sayfa:57 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Belgin BAYAT Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Prof.Dr. Hunay EVLİYA Bu çalışmada Afşin-Elbistan'dan temin edilen uçucu kül kullanılarak evsel atıksulardaki fenolün adsorbsiyonu, ortam pH'ının, çalkalama süresinin ve adsorban dozunun fonksiyonu olarak incelenmiştir. Uçucu külün etkinliği ticarette adsorban olarak yaygın kullanım alanına sahip toz aktif karbon ile karşılaştınlmıştır. Deneysel bulgular uçucu kül ve aktif karbon ile gerçekleştirilen fenol adsorbsiyonu için optimum pH'ın 5 olduğunu göstermiştir. Bu pH değerinde denge koşullarına 6 saatte ulaşılmıştır. Uçucu kül ve toz aktif karbon için başlangıç konsantrasyonu yaklaşık 1 mg/L'de sırasıyla %51 ve %74 fenol giderimi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE USE OF POWER PLANT FLY ASHES FOR ADSORPTION OF PHENOL FROM WASTEWATERS Ash ATUK DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist.Prof.Dr. Belgin BAYAT Year:2003 Pages:57 Jury: Assist.Prof.Dr. Belgin BAYAT Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Prof.Dr. Hunay EVLİYA In this study, adsorption of phenol from municipal wastewater onto fly ash, obtained from Afşin - Elbistan, was examined as a function of initial pH, contact time and adsorbent concentration. Effectiveness of fly ash was compared with activated carbon, known as a conventional adsorbent. Experimantal data showed that the optimum. pH for the adsorption of phenol onto fly ash and activated carbon was 5. In this pH value equilibrium conditions were reached after 6h. Fly ash and activated carbon were found to adsorb 51% and 74% phenol, respectively, from initial concentration of approximately 1 mg/L.