İthal ve yerli kömüre dayalı pres kömür üretimi ve briket kalitesine etki eden faktörler
The Production of press coal based on import and domestic coal and the factors affecting on the briquette quality
- Tez No: 135609
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ANIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Linyit, kömür, briket, bağlayıcı maddeler, lignite, coal, briquette, binder materials
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ İTHAL VE YERLİ KOMURE DAYALI PRES KOMUR ÜRETİMİ VE BRİKET KALİTESİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER Ömer ÇİNÇİNOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mesut ANIL Yü: 2003 Sayfa: 72 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANIL Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇ Yrd. Doç. Dr. Suphi URAL Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYELDE Son yıllarda, hava kirliliğine çözüm bulmak için yoğun bir şekilde ithal kömür kullanımı teşvik edilmiştir. Gerekçe olarak da linyit kömürlerimizin genelde düşük kalorifik değerli ve yüksek kükürtlü olmaları gösterilmiştir. Bu nedenle bu çalışmada, kalorifik değeri düşük yüksek kükürtlü Şırnak yöresi linyitleri değişik bağlayıcı maddelerle bağlanarak briketlenmeye çalışılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda, Şırnak yöresi linyitlerimizin briket yapılarak değerlendirilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS THE PRODUCTION OF PRESS COAL BASED ON IMPORT AND DOMESTIC COAL AND THE FACTORS AFFECTING ON THE BRIQUETTE QUALITY Ömer ÇİNÇİNO?LU DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mesut ANIL Year: 2003 Pages: 72 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL Assist. Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM Assist. Prof. Dr. Ahmet Mahmut KEIÇ Assist. Prof. Dr. Suphi URAL Assist. Prof. Dr. Mustafa AKYILDIZ Recently, usages of import coals are amply encouraged to find a remedy for the air pollution. The reasons of these are generally low calorific value and high sulphur content of Turkish lignites. For this reason, in this study, Şırnak lignites, which have low calorific value and high sulphur content, were tried to obtain the quality briquettes adding different binder materials. The result of tests have shown that Şırnak lignites can be determined to evaluate by briquetting.