Pamukta (Gossypium hirsutum L. ) yaprağa bor uygulamlarının verim ve lif kalitesine etkisi
Effect of foliarapplied boron on the yield and fiber quality of cotton (Gossypium hirsutum L. )
- Tez No: 135608
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜL GÖRMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, yaprak gübrelemesi, bor, verim, lif kalitesi, Cotton, foliar fertilization, boron, yield, fiber quality. n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma, 2002 yılında Çukurova Bölgesi koşullarında yaprağa bor uygulamalarının pamuğun verim ve lif kalite özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yürütiitaüştür. Bor uygulamaları, her uygulamada 0.15, 0.30, 0.45 ve 0.60 kg/ha olmak üzere taraklanma, ilk çiçeklerime ve çiçeklerime doruğu dönemlerinde yapılmıştır. En yüksek koza sayısı 0.90 kg/ha bor uygulamasında, en düşük koza sayısı ise kontrolda oluşmuştur. Koza kütlü pamuk ağırlığı ve çırçır randımanında, sırasryla, 1.80 ve 0.90 kg/ha bor uygulamaları ile önemsiz artışlar elde edilmiştir. Bor uygulaması koza ağırlığında kontrole oranla önemli düzeyde artışa yol açmıştır. En yüksek koza ağırlıkları 0.45 ve 1.35 kg/ha bor uygulamalarından elde edilmiştir. Bor uygulamaları ile kütlü pamuk ve lif veriminde önemli artışlar olmuştur. Gerek kütlü pamuk gerekse de lif veriminde düşük dozda (0.45 kg/ha) bor uygulamaları kontrolden farksız verim vermiştir. Bor uygulamalarının lif kalite özelliklerinde önemli etkisi gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Study was conducted to determine the effect of foliar B applications on the yield and fiber quality characters of cotton in 2002. Foliar applications of B were made at squaring, first flower and peak flower stages at rates of 0.15, 0.30, 0.45 and 0.60 kg B/ha per each aplication. The highest number of bolls per plant and lowest number of bolls per plant were obtained with the application of 0.90 kg B/ha and the untreated control, respectively. Small non-significant increases were obtained in seedcotton weight and lint turnout by B treatments. B treatments resulted in significant increase in boll weight over the control. The highest boll weights were resulted from the 0.45 and 1.35 kg B/ha treatments. B treatments resulted in significant yield enhancement, and 0.45 kg B/ha treatments gave the similar yield values with the untreated control. Fiber properties were unaffected by B treatments.