Akışkan yataklı biyofilm reaktörde kağıt sanayii sentetik atık suyunda substrat gideriminin kinetiği
Kinetic of substrate removal in paper industry synthetic waste water in fluidized bed biofilm reactor
  1. Tez No: 135610
  2. Yazar: ASLIHAN CEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜCEER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik Arıtma, Kinetik Model, Akışkan Yataklı Biyofilm Reaktör, Stover-Kincannon Modeli, Kağıt Sanayii, Aerobic Treatment, Kinetic Model, Fluidized Bed Biofilm Reactor, Stover-Kincannon Model, Paper Industry. II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ AKIŞKAN YATAKLI BİYOFİLM REAKTÖRDE KAĞIT SANAYİİ SENTETİK ATIKSUYUNDA SUBSTRAT GİDERİMİNİN KİNETİĞİ ASLIHAN CEREN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Yıl: 2003, Sayfa: 100 Jüri : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER : Yrd. Doç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK : Doç. Dr. İlyas DEHRİ Bu çalışmada bir aerobik akışkan yataklı biyofilm reaktör kurularak, evsel sentetik atıksu ve kağıt sanayii atıksuyunda substrat gideriminin kinetiği çalışılmıştır. Reaktöre farklı organik yükleme değerleri uygulanmıştır. Elde edilen deneysel sonuçlara, organik yükleme hızını temel parametre olarak kabul eden modifiye edilmiş Stover-Kincannon Kinetik Modeli uygulanarak Umax ve Kb gibi kinetik sabitler elde edilmiştir. Evsel sentetik atıksuda Umax ve KB sırasıyla 0,1589 g/m2.gün ve 0,1632 g/m2.gün, kağıt sanayii atıksuyunda Uma* ve Kb sırasıyla 0,0779 g/m2.gün ve 0,1204 g/m2.gün bulunmuştur. Reaktörün KOİ giderme verimi evsel sentetik atıksuda %81-97 ve kağıt sanayi atıksuyunda %65-92 arasında değişmiş ve artan organik yükle azalmıştır. Deneysel çalışma boyunca AKM, ÇO ve pH düzenli olarak izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS KINETIC OF SUBSTRATE REMOVAL IN PAPER INDUSTRY SYNTHETIC WASTEWATER IN FLUIDIZED BED BIOFILM REACTOR ASLIHAN CEREN DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Ahmet YUCEER Year: 2003, Pages: 100 Jury : Prof. Ahmet YUCEER : Asst. Prof. Mesut BASIBUYUK : Ast. Prof. Ilyas DEHRI In this study, an aerobic fluidized bed biofilm reactor was operated to investigate kinetic of substrate removal in domestic synthetic wastewater and paper industry wastewater. Various organic loading was applied to the reactor. Modified Stover-Kincannon model was applied to experimental data in order to obtain Umax and Kb constants. Umax and Kb were found as 0,1589 g/m2.day and 0,1632 g/m2.day in domestic synthetic wastewater. Umax and Kb were also determined as 0,0779 g/m2.day and 0,1204 g/m2.day in paper industry wastewater. COD removal efficiency varied between 81% and 97% in domestic synthetic wastewater, while it changed between 65% and %92 in paper industry wastewater. This showed that COD removal efficiency was decreasing with an increasing organic loading rate. TSS, DO and pH were regularly checked during experimental work.