Bazı doğal bitki ekstratlarının demirli malzemelerin korozyonu üzerine etkilerinin araştırılması
The Inhibition effect of some natural nutrition extracts on the corrosion of iron materials
  1. Tez No: 135611
  2. Yazar: ÜLKÜ GÖKÇEN TANGIZ ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon, inhibitor, Thymus Vulgaris, Rosmarinus Officinalis, Polarizasyon Direnci
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ I BAZI DOĞAL BİTKİ EKSTRAKTLARININ DEMİRLİ İ MALZEMELERİNİN KOROZYONU ÜZERİNE İNHİBİTÖR jETKfcj^ Ülkü Gökçen (ÜNAL) TANGIZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Birgül Yazıcı Yıl: 2003, Sayfa: 87 Jüri :Prof.Dr. Birgül YAZICI ProfDr. Mehmet ERBİL Prof.Dr.MelihBAYRAMOĞLU Sodyum sülfat içerisinde Thymus Vulgaris ve Rosmarinus Officinalis'in açık atmosfer ve azot atmosferinde, pH=3 ve 9 olduğu ortamlarda, temperit ve vanadyumlu demirli malzemelerin korozyonu üzerine etkileri araştırılmıştır.Bu çalışmada zamanla değişen; akım, potansiyel, polarizasyon direnci, korozyon potansiyeli ve A.C. impedans yöntemi olmak üzere farklı elektrokimyasal teknikler kullanılmıştır. Thymus Vulgaris ve Rosmarinus Officinalis çalışılan ortamlarda kullanılabilir bir inhibitor etkinliği göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE INHIBITION EFFECT OF SOME NATURAL NUTRION EXTRACTS ON THE CORROSION OF IRON MATERIALS Ülkü Gökçen (ÜNAL) TANGIZ DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Birgül YAZICI Year:2003, Pages:87 Jury :Prof.Dr. Birgül YAZICI ProfDr. Mehmet ERBÎL ProfDr. Melih BAYRAMO?LU In this study, the effects of Thymus Vulgaris and Rosmarinus Officinalis, on the corrosion behaviour of iron electrodes were investigated in the electrolyte (sodium sulphate, open atmosphere and N2 atmosphere) of pH=3 and pH=9.The different electrochemical tecniques changing with time; current, potential, polarisation resistance, corrosion potential and A.C. impedance methods were used in this studies.In the studies conditions, Thymus Vulgaris and Rosmarinus Officinalis do not exhibit a useful inhibition effect. KeyWords: Corrosion, Inhibition, Thymus Vulgaris, Rosmarinus Officinalis, Polarisation Resistance II