Seralarda sıcaklık ve bağıl nem kontrolü üzerine bir araştırma
A Research on the control of temperature and relative humidity in greenhouses
- Tez No: 135616
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sera, Sıcaklık, Bağıl Nem, Kontrol, Greenhouse, Temperature, Relative Humidity, Control. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ SERALARDA SICAKLIK VE BAĞIL NEM KONTROLÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Mustafa Murat HOCAGIL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin ÖZTÜRK Yıl:2003 Sayfa: 69 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin ÖZTÜRK Prof. Dr. Ali BAŞÇETÎNÇELİK Yrd. Doç. Dr. Hüseyin AKILLI Bu araştırma, serada ortam havasının sıcaklık ve bağıl nem oranını kontrol etmek amacıyla, taban alam 120 m2 olan Venlo tip cam serada yürütülmüştür. Araştırma, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Alata Bahçe Kültürleri Arastama Enstitüsündeki seralarda yürütülmüştür. Araştırmada, algılayıcılardan gelen sinyaller, sayısal ve anolog sinyal akış kartları tarafından işlenmiştir. Kartlardan bilgisayara gönderilen veriler, geliştirilen yazılım sayesinde bilgisayarda komut olarak işlenmiştir. Kullanıcı tarafından istenilen iklim koşullan bilgisayara girildiğinde, bilgisayar tarafından kartlara gönderilen sinyaller, kartlar tarafından komut olarak son kontrol elemanlarına gönderilerek ortam kontrolü sağlanmışta. Geliştirilen yazılım modeli okunan verileri 20 saniye aralıklarla kayıt yapmıştır. Bu veriler incelenerek çalışma modelinin sıcaklık ve bağıl nem kontrolüne uygunluğu araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc A RESEARCH ON THE CONTROL OF TEMPERATURE AND RELATIVE HUMIDITY IN GREENHOUSES Mustafa Murat HOCAGIL DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervise:-: Assoc. Prof. Dr. Hasan Hüseyin ÖZTÜRK Year: 2003 Pages: 69 Jury: Assoc. Prof. Dr. Hasan Hüseyin ÖZTÜRK Prof. Dr. Ali BAŞÇETİNÇELİK Assoc. Prof. Dr. Hüseyin AKILLI This study has been carried out to control temperature and relative humidity in 120 m2 venlo type glasshouse of Alata Horticultural Research Institute. In this research, signals came from sensors have been processed by digital and analog signal flow cards. Data sent by cards have been processed to the computer. When climatic conditions which are required by users conducted to the computer, signals sent by card as command are transmitted to the final control component and thus, control of surroundings has been provided by computers. Data have been recorded 20 second intervals by improved software model. Consequently, appropriateness of working model to the control of temperature and relative humidity has been investigated.