Tekirdağ koşullarında plastik ve cam seralarda mevcut mekanizasyon durumunun saptanması
Determination of mezhanization level of glasshouses and plastic greenhouses in Tekirdağ region
  1. Tez No: 154268
  2. Yazar: FÜSUN HASTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. POYRAZ ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sera, sera mekanizasyonu, sıcaklık, bağıl nem, Greenhouse, greenhouse mechanization, temperature, relative humidity IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TEKİRDAĞ KOŞULLARINDA PLASTİK VE CAM SERALARDA MEVCUT MEKANİZAS YON DURUMUNUN SAPTANMASI Füsun HASTURK Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER 2004, Sayfa 61 Jüri: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER (Danışman) Jüri: Prof. Dr. A. Nedim YÜKSEL Jüri: Prof. Dr. Selçuk ARINSeralarda yapılan üretimde çevre koşullan kontrol altında tutulmaktadır. Etkin bir kontrol için hava koşullarının düzenlenmesinde ve bitkisel üretimde mekanizasyon ve otomasyon sistemlerinin uygulanması gerekmektedir. Bu sistemlerin uygulanması durumunda sera içinde birim alandan üretilen üründe ve ürün kalitesinde artış sağlanabilmektedir. Bu araştırmada Tekirdağ' da bulunan plastik ve cam seralarda yeterli mekanizasyon uygulamasının yapılmadığı görülmüştür. Bunun üzerine bitki gelişiminde çok önemli ve etkili olan sera içi sıcaklık ve nem seviyelerinin saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla sera içi bitki yetiştirme süresine uygun olan iki aylık bir sürede, araştırma materyali olarak seçilen cam serada ve plastik serada sera içi sıcaklık ve nem ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca Tekirdağ Meteoroloji İstasyonundan aynı döneme ait Tekirdağ ili sıcaklık ve nem değerleri alınmış, bu değerler seralar için elde edilen ölçüm sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Yapılan ölçümler sonucunda elde edilen en yüksek sıcaklık değeri cam serada 30,80°C dir. Bu değer en yüksek dış ortam sıcaklığından 3,50°C fazladır. En yüksek ortalama sıcaklık değeri plastik serada 30,50°C dir. Bu değer en yüksek dış ortam sıcaklığından 3,20°C fazladır. En düşük ortalama sıcaklık değeri cam serada 18,90°C, plastik serada 19,40°C dir. Bu değerler dış ortamın en düşük sıcaklık değeri ile hemen hemen aynıdır. En yüksek ortalama nem değeri cam serada %83,90' dır. Bu değer dış ortamın en yüksek neminden %1,90 oranında fazladır. En yüksek ortalama nem değeri plastik serada %86,50' dir. Bu değer dış ortamın en yüksek neminden %4,50 oranında daha fazladır. En düşük ortalama nem değeri cam serada %56,30 olarak tespit edilmiştir. Bu değer dış ortamın en düşük neminden %1,60 oranında fazladır. Plastik serada tespit edilen en düşük nem ise %65,60' dır. Bu değer dış ortamın en düşük neminden % 10,90 oranında fazladır. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; her iki seradaki sıcaklık ve nem değerlerinin dış ortamdaki değerlere göre bitkisel üretim için daha etkili olduğu, Tekirdağ ili için her iki tip seracılığın yapılmasının da uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master's Degree Thesis DETERMINATION OF MECHANIZATION LEVEL OF GLASSHOUSES AND PLASTIC GREENHOUSES IN TEKİRDA? REGION Füsun HASTURK Trakya University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER 2004, Page 61 Jury: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER (Supervisor) Jury: Prof. Dr. A. Nedim YÜKSEL Jury: Prof. Dr. Selçuk ARIN 111Environmental conditions are brought under control at producing in greenhouses. Mechanization and automation systems need applying in vegetable production and arranging air conditions for strong control. Crops produced in unit area in greenhouse and crop quality can be increased by applying those systems. In this study, it has found that not enough mechanization has been applied in plastic greenhouses and glasshouses in Tekirdağ. Thus, it is aimed to determine moisture and heat levels in greenhouse because it is very important and effective in plant growing. In this aim in two-month time which is suitable for plant growing in greenhouse, it has made moisture and heat measurements in plastic greenhouse and glasshouse. And it has taken heat and moisture values that belongs to Tekirdağ from Tekirdağ Meteorology Station. And then those values have been compared with the measurement results obtained for greenhouses. After the measurements the highest average heat value is 30,80°C in glasshouse. This value is 3,50°C more than the highest outside heat. The highest average heat value is 30,50°C in plastic greenhouse. This value is 3,20°C more than the highest outside heat. The lowest average heat value is 18,90°C in glasshouse and 19,40°C in plastic greenhouse. These values are almost the same as the lowest outside values. The highest average moisture value is 83,90% in glasshouse. This value is 1,90% more than the highest moisture outside value. The highest average moisture value is 86,50% in plastic greenhouse. This value is 4,50% more than the highest outside value. The lowest moisture value is 56,30% in glasshouse. This value is 1,60% more than the lowest outside value. Determined lowest moisture value is 65,60% in plastic greenhouse. This value is 10,90% more than the lowest outside value. According to the evaluation of the obtained results, it has decided that heat and moisture in both greenhouses are more effective for vegetable production compared with outside values. And it has concluded that the both types of greenhousing are suitable for Tekirdağ.