Çukurova'da tarıma dayalı sanayi işletmeleri içinde toplam kalite standartlarına göre yönetilen işletmelerin bu uygulamadan kaynaklanan sorunları
The Problems resulting from the application of total quality standards in the enterprises managed through this system among the agriculture based industrial enterprises in Çukurova region
- Tez No: 135617
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÜRGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: ISO 9000, Toplam Kalite Yönetimi, kalite güvence, kalite kontrol, ISO 9000, Total Quality Management, Quality assurance, quality control
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Son yıllarda rekabetin artması, müşteri istek ve beklentilerinin çeşitlenmesi firmaların sistemlerinde değişiklikler yapmaya, gözden geçirmeye ve kalitelerini güvence altına almaya itmektedir. ISO 9000 kalite güvence sistemini uygulayan ve toplam kalite yönetimi felsefesini hedef alan kuruluşların ileride dünya pazarında önemli bir yere sahip olacakları bir gerçektir. Bu anlayışla, Adana ilinde, ISO 9000 Kalite Güvence Sistemim uygulayan ve Toplam Kalite Yönetimi anlayışım benimsemiş, tarıma dayalı sanayi işletmeleri kapsamında gerçekleştirilen bu çalışmada işletmelerin ISO 9000 belgesini aldıktan sonra çalışma sistemlerinde gözlemledikleri olumlu ve olumsuz değişiklikler araştırılmıştır. İşletmelerin tümü Toplam Kalite Yönetimine geçişte ISO 9000 sisteminin bir basamak olduğunu belirtmişlerdir. ISO 9000 sistemini uygulamalarının temel nedenlerinin sistemlerini iyileştirmek olduğu görülmüştür. Ancak ISO 9000 sisteminin beklentilerini tam olarak karşılamadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The increase in competitiveness and in the variety of customer demands and expectations in the last years have led firms to change and review their systems and secure their quality standards. It is obvious that the firms applying ISO 9000 quality assurance system and targeting total quality management philosophy will occupay an important place in the world market. With this perception, in this study realized in the scope of agriculture based industrial enterprises applying ISO 9000 Quality Assurance System and adopting Total Quality Management Phenomenon in Adana City, the positive and negative changes that enterprises observe in their working system after obtaining ISO 9000 certificate were invesitigated. All of the enterprises stated that the ISO 9000 system is a step towards total quality management. It was observed that the basic reasons behind the application of ISO 9000 system is to improve their systems. However, it was found that the ISO 9000 system has not been thoroughly successful in meeting their expectations.