Çukurova bölgesinde höyük ve arkeolojik kalıntıların saptanması ve bazı höyüklerin modellenmesi
Determination of archaeological remmants and mounds in Çukurova region and modeling some of mounds
- Tez No: 135621
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ YEĞİNGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Arkeometri, Uzaktan Algılama, Arkeolojik kalıntı, Höyük, Sayısal Görüntü İşleme, Archaeometry, Remote Sensing, Archeological Remnants Mounds, Digital Image Processing n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNDE HÖYÜK VE ARKEOLOJİK KALINTILARIN SAPTANMASI VE BAZI HÖYÜKLERİN MODELLENMESİ M. ISMAIL SOLMAZ ARKEOMETRİ ANABİLİM DALI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Danışman : Prof. Dr. İlhami YEĞİNGİL Yıl: 2003 Sayfa: 105 Jüri : Prof. Dr. İlhami YEĞİNGİL : Prof. Dr. Selim KAPUR : Doç. Dr. Vedat PEŞTEMALCİ Arkeolojik araştırmalarda geniş bölgelerde höyük ve arkeolojik kalıntıların saptanması için uzaktan algılama teknMerinin kullanılması araştırmalara büyük oranda kolaylık sağlanmaktadır. Bu Çalışmada, uydu görüntüleri ve çeşitli sınıflandırma yöntemleri kullanılarak arkeolojik kalıntıları, özellikle höyükleri belirlemek için araştırma yapılmıştır. Çalışmada Çukurova Bölgesine ait LANDSAT uydusundan alınmış görüntüler incelenmiştir. Uydu görüntüleri üzerine bilinen arkeolojik buluntu alanları işaretlenmek suretiyle laboratuar ortamında arkeolojik açıdan önemli olabilecek yeni yerleri bulmak için çalışmalar yapılmıştır. Bu işlemlerde uydu görüntülerinden bilgi edinmek için bilgisayar ortamında çeşitli sayısal görüntü işleme ve zenginleştirme teknikleri kullanılmıştır. Bulunan sonuçlar daha önceden yapılan çalışmalarla karşılaştırılmış, arazi çalışmaları yapılmış ve doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS DETERMINATION OF ARCHEOLOGICAL REMNANTS AND MOUNDS IN ÇUKUROVA REGION AND MODELING SOME OF MOUNDS M. ISMAIL SOLMAZ DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLDXD SCffiNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. İlhami YE?İNGİL Year: 2003 Pages: 105 Jury : Prof. Dr. İlhami YE?İNGİL : Prof. Dr. Selim KAPUR ı : Assoc. Prof. Dr. Vedat PEŞTEMALCI Archeological research for large area is over simplified by application of remote sensing techniques, for determination of archeological remnants and specially mounds. The aim of this work is to determine archeological remnants and mounds by using remote sensing techniques In this thesis, two LANDSAT satellite images of Çukurova region are investigated. First, some archeological remnants are marked on satellite images, then using spectral signature of these data, new remnants have been determined. In Ibis process, some digital image processing and enhancement techniques have been used to extract information from satellite images. The results have been checked with the others and maintained by ground work.