Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yem üretimi ve ruminant besleme açısından optimizasyonu
Fodder production and optimization for ruminant nutrition in Turkish Republic of Northern Cyprus
  1. Tez No: 135632
  2. Yazar: MUHİDDİN KOCADAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN RÜŞTÜ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: K.K.T.C, kaba yem, yem, ruminant, optimizasyon, T.R.N.C, forage, fodder, ruminant, optimization II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Hayvansal üretimde masrafların yaklaşık % 70 'ini yem oluşturmaktadır. Bilindiği gibi hayvanların yaşamlarını sürdürebilmeleri ve çeşitli ürünleri verebilmeleri için çeşitli besin maddelerine gereksinimleri vardır. Hayvanlar bu besin maddelerini yedikleri yemler ile içtikleri sudan sağlarlar. Özellikle ruminant hayvanların beslenmesinde kaba yemler çok büyük bir öneme sahiptir. Ekonomik bir hayvansal üretim için bitkisel üretimden elde edilen kaba yemlerin etkin bir şekilde kullanılması şarllır. Bu çalışma ile K.K.T.C. yem rezervinin saptanması ve makro düzeyde ruminant hayvan varlığı ve yem üretiminin optimizasyonu amaçlanmıştır. Çalışmada iki optimizasyon modeli üzerinde durulmuştur. Birinci modelde mevcut yem üretiminin ülkede yetiştiriciliği yapılan ruminant hayvanların gereksinimlerini karşılamadaki payı saptanmıştır. İkinci model ise ülkedeki mevcut ruminant hayvan varlığının rasyonel beslenmesi için gerekli yem miktarları saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmada ayrıca KK.T.C.'nde yem üretiminin çeşitlendirilmesi kantite ve kalitesinin artırılmasına yönelik somut öneriler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Fodder expenditures consist of nearly 70 percent of animal production. As it is known, animals need various feeding materials for surviving and producing different kinds of products. Animals obtain their nutrient requirements from feed and water. Especially, forage is very important for the feeding of ruminant animals. It is essential that the forage obtaining from plant production to be used efficiently for economical animal production. The present study was aimed to determine fodder reservation, ruminant animal existence at macro levels and optimiztion of fodder production in TRNC. Two optimization models were considered in this study. In the first model, the share of domestic fodder production in ruminant animals feeding was determined. In the second model, the required fodder quantity for rational feeding of the TRNC ruminant animal was determined. Concrete proposals were put forward to be assorted and increase quantity and quality of the fodder production in the conclusion of this study.