İkinci ürün soya tarımında, tohum kalitesine bağlı olarak oluşan bitki eksikliğinin, verim kaybına etkileri üzerine bir araştırma
The effect of plant deficiency caused by seed quality on yield looses in double crop soybean production
  1. Tez No: 135644
  2. Yazar: BİHTER ZAİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soya, İkinci ürün, Bitki Yoğunluğu, Çimlenme oranı, Yağ oram, Soybean, Second crop Plant density, Germination rate, Oil rate
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, 2003 yıkıda, ikinci ürün yetiştirme koşullarında, A.3935 soya çeşidinde, farklı çimlenme oranlan (%100, 95,90, 85, 80, 75, 70, 65, 60, 55 ve 5Q)'na bağlı olarak oluşan, bitki eksikliğinin, verim ve verim unsurlarına etkilerini belirlemek amacıyla, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Alanında tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlaman olarak kurulup yürütülmüştür. Araştırmada, ekimde kullanılan farklı kalitedeki (çimlenme oranlarına göre) soya tohumlarına göre (uygulamalar), en yüksek verim değeri %90 çimlenme oranındaki (423.1 kg/da) tohumların ekilmesinden elde edilmiş olup, bunu %95 (421.3 kg/da) ve %85 (399.4 kg/da) çimlenme oranlan izlemiştir. En düşük tohum verimi ise; ekilen tohumların %50'sinin çimlenmesinden (310.7kg/da) elde edilmiştir. Kullanılan tohumun kalitesine bağlı olarak oluşan bitki yoğunluğu, 12.1 adet/m2 nin altına düştüğü andan itibaren tohum veriminde azalma başlamakta ve bitki yoğunluğu 7.1adet/m olduğunda verim kaybı %20.5'e kadar çıkmaktadır. Aynca, artan bitki yoğunluklanmn; bitki boyunu, dal sayısını, bakla sayısını ve dekara yağ verimini etkilediği, incelenen diğer özellikler üzerine İse etkili olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the plant density reductions due to different germination ratio (100,95, 90, 85, 80, 75, 70, 65, 60, 55, 50 %) on the yield and yield components of soybean ev. A3935 as a double crop. The research plots were established in the experimental field of the Fields Crops Department, Faculty of Agriculture, University of Çukurova in 2003. The experimental design was randomized complete block with three replications. The highest yield (4231 kg/ha) was obtained when the 90% germination ratio seeds planted and followed by 95% (4213 kg/ha) germination and 85% (3994 kg/ha) germination. The lowest seed yield (3107 kg/ha) was produced from the 50 percent germination. The planting density due to seed germination rate depends on the quality of the seeds, the yield started decreasing when the plant density drops below 12.1 plant/m2 reaching to a yield loss of 20.5% when the plant density is about 7.1 plant/m2. In addition, different plant density were effected plant height, stem number, pot number and oil yield per hectare but no effects were determined of the other investigated characters.