Tuz Gölü suyunun kimyası ve mevsimsel değişimleri
The chemistry and the seasonal differences of the Salt Lake
  1. Tez No: 135650
  2. Yazar: FATMA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MAHMUT KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Tuz, Tuz Gölü, Metal Konsantrasyonu, Baume Derecesi, Ortalama Derinlik, Salt, The Salt Lake, The Metal Concentration, Baume Degree, The Average Depth
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tuz, insanlığın ilk çağlarından beri önemi ve kullanım alam günden güne artan bir besin maddesidir. Tuz doğada katı ve sıvı halde bulunmaktadır. Tuz sıvı halde denizlerde, göllerde, tuzlu su kaynaklarında ve katı halde ise kaya tuzu şeklinde bulunmaktadır. Türkiye'deki Tuz Gölü kaynak sularının oluşumu güneş altındaki buharlaşma ve tuzun bu buharlaşma sonucunda kristalleşmesi esasına dayamr. Tuz Gölü, 1600 km2'lik alam ile Türkiye'nin ikinci büyük dünyanın ise sayılı tuzlu göllerindendir. Gölde tuz üretimi Kaldırım, Kayacık ve Yavşan Tuzlalarından buharlaştırma yöntemi ile yapılmaktadır. Tuz Gölü Türkiye tuz ihtiyacmın %70'ini karşılamaktadır. Bu tez çalışmasında Tuz Gölünde bulunan üç işletmeden 10 farklı bölgeden 9 ay boyunca su numuneleri alınmış ve bu numunelerin metal konsantrasyonu miktarlannın aylara bağlı olarak işletmeler bazında değişimleri değerlendirilmiştir. Ayrıca Baume derecesi ve havuzların ortalama derinlikleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, çeşitli metallerin varlığı belirlenmiş ancak bunların şu aşamada insan sağlığını tehdit edecek boyutta olmadığı sonucuna varılmıştır. Metallerin aylar bazında değişimi ise demir dışında pek fazla değişmemektedir.
Özet (Çeviri)
Salt is a nutrient whose importance and usage areas have been increasing day by day since the early ages of humanity. Salt exists as a liquid in the seas, lakes and salty water sources; whereas it is found as solid in the form of rock-salt. The Salt Lake, which has a surface area of 1600 km2 is the second largest lake in Turkey and also is one of the greatest salty lakes in the world. Salt, in this lake, has been produced by natural evaporation in Kaldırım, Kayacık and Yavşan saltpans. The salt produced in the Salt Lake supplies approximately 70% of salt demanded in Turkey. In this study, water samples were taken from 10 different sompling points which are belongs to 3 diferent salt company during nine months. Metal concentration of the samples were deteruned of each sompling points based on baume degree and depth of the pools. As a result of this study, some materials were found, in sampks however, their concentration were below the limit volue. It was also found that except for iron metal there waint any seasonal fluctuction in metal concentrations.