Kritik ünitelerin performans karakteristiğini etkileyen faktörlerin deneysel tasarım yönetimi ile optimizasyonu
Optimising the factors that effects critical units performance characteristic with design of experiment
- Tez No: 135649
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FUNDA KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deneysel Tasarım, Çevrim Dışı Kalite Kontrol, Kalite Geliştirme, Tasarım Optimizasyonu, Design Of Experiments, Off-Line Quality Control, Quality Improvement, Design Optimisation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Tasarını aşamasında saptanan amaçlar ancak çevrim içi kalite kontrol ile sağlanabilmektedir. Ancak istenmeyen durumlara karşı prosesin/ürünün duyarsız olması çevrim dışı (Off-line) kalite kontrol olarak tanımlanan ve üretim öncesi ürün kalitesinin iyileştirilmesi kapsamında alınması gereken önlemlerin gerçekleştirilmesini olanaklı kılan tekniklerin uygulanması ile sağlanabilir. Bu teknikler arasında en yaygm olarak kullanılanı istatistiksel deneysel tasarım metodolojisidir. Bu teknik kullanılarak ilgilenilen prosesin parametreleri üretim öncesi incelenerek prosesin robust olması sağlanmaktadır. Bu çalışmada, bir askeri bakım-onanm tesisinde bakımı gerçekleştirilen ve uçağın uçuşu esnasmda motorda oluşturulan devrin sabit bir devirle aktanmmı sağlamada kullanılan Constant Speed Drive (CSD) ünitesinin final test operasyonundaki performans karakteristiğinin değerini etkileyen dört parametre deneysel tasarım yöntemiyle incelenmektedir. Çalışmada CSD ünitesinin proses karakteristiği olarak saptanan çıktı devrini etkileyen faktörlerinin en uygun değerlerinin saptanışı ile ilgili dört faktörlü ve iki seviyeli bir prosesin maksimum proses üretkenliğini sağlayacak faktör-seviye kombinasyonunun belirlenmesinde gerçekleştirilen Taguchi Deneysel Tasarım yöntemi açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The objectives set in the design phase can only be maintained by on-line quality control. However, to make the process/product insensitive to unfavourable situations off-line quality control operations are carried out. Among off-line quality control methods, the most widely used one is Statistical Design Of Experiments methodology. By using this technique the process parameters of interest can be investigated before production in order to achieve a robust process. In this study, we investigate four parameters that affect Constant Speed Drive units (used in making the aircraft engines cycling time constant), whose maintenance operations are done in a military maintenance facility, final test operation performance characteristic value with design of experiments method. This study mentions Taguchi Design of Experiment method which is used to identify a four factor - two level process factor-level combination trials by maximizing productivity of process in order to find optimal settings for the factors that effect the CSD units process characteristics which has been identified as output cycling time.