Bazı asma genotiplerinin demir eksikliğine duyarlılıklarının belirlenmesinde in vitro tekniklerin kullanım olanakları
Possibilities to use in vitro techniques in some grapevine genotypes for detection of iron deficency
- Tez No: 135651
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH TANGOLAR, Y.DOÇ.DR. YILDIZ DAŞGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asma, anaç, demir noksanlığı, kloroz, in vitro, Grapevine, rootstock, Fe deficiency, chlorosis, in-vitro
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırma, 2001-2003 yıllan arasında in vitro kültür ve saksı kültürü olmak üzere iki farklı ortamda yürütülmüştür. Denemede Fe klorozuna değişik düzeylerde dayanım gösteren Fercal (dayanıklı), 1103 P (orta dayanıklı) ve 1613 C (hassas) amerikan asma anaçları ile Perlette çeşidi kullanılmıştır. In vitro denemede bitkilere uygulanan 0, 9, 18, 36 mg/1 FeNaEDTA'nın yanında, 840 mg/1 NaHC03 üe oluşturulan kombinasyonların etkisi hem IBA hem de BA içeren MS (Murashige& Skoogh, 1962) kültür ortamında incelenmiştir. Saksı kültüründe ise deneme değişkenleri, bitkilere Hoagland besin solüsyonu ile uygulanmıştır. Deneme sonunda bitkilerde biyomas ölçümlerinin yanısıra, kloroz şiddeti, klorofil tayini, total ve aktif Fe analizleri de yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, en uygun demir dozunun 9 mg/1 FeNaEDTA olduğu, bikarbonat ilavesinin demir alımına ve bitki gelişimine olumsuz etkide bulunduğu belirlenmiştir. Demirsiz koşullardan bütün genotipler etkilenirken en yüksek değerler Fercal ve Perlette'den alınmış, 1613 C ise kloroz gösteren en hassas genotip olmuştur. Bu araştırmanın sonuçlan, bölgemiz bağlarında en önemli sorunlardan biri olan kireçli toprak koşullarına uygun yeni anaç ve çeşitlerin ıslahı ile mevcut genotiplerin tepkilerinin ortaya konulması amacıyla yapılacak fizyolojik çalışmalarda in vitro bir yöntemin kullanılabileceğini göstermiştir. Elde edilen sonuçlar, dış koşullar ile in vitro koşullarda saptanan değerlerin birbirini desteklediğini, ayrıca in vitro yöntem ile daha kısa sürede olumlu sonuç alınabildiğini ispatlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted during 2001-2003 under two different cultures called in-vitro culture and pot culture. In the experiment, American grapevine rootstocks Fercal (resistant), 1103 P (mid-resistant), 1613C (susceptible) and Perlette cultivar were used. In addition to different FeNaEDTA concentrations (0, 9, 18, 36 mg/1) in the medium, 840 mg NaHC03 combination with MS (Murashige&Skoog, 1962) medium containing IBA and BA were applied to micropropagated plants under the in-vitro conditions. In the pot experiment, experiment design were treated to plants as Hoagland nutrient solution. Biomass, chlorosis rating, chlorophyll contents, total iron and ferrous iron were analyzed. Results showed that, 9 mg/1 FeNaEDTA was the best concentration in all the measurement. Also iron uptake and plant development were affected negatively by added bicarbonate. While all genotypes were affected negatively because of absence of Fe, Fercal and Perlette showed the highest Fe uptake. 1613 C was found to be susceptible genotype showing chlorosis symptoms. It was shown that in-vitro culture is a suitable method for physiological studies breeding of new rootstocks and cultivars under calcareous soil conditions of local vineyards. The results proved that in-vitro and /«-vivo conditions have similar impacts and support each other. In-vitro culture showed positive results earlier than in-vivo culture.