Nöron dinamiğinin incelenmesi
Investigation of neuron dynamics
- Tez No: 135660
- Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: nöronlar, nöron dinamiği, EEG, fraktallar, kaos, neurons, neuron dynamics, EEG, fractals, chaos
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Biz burada, nöronlar arasındaki post-sinaptik potansiyellerin oluşumunu ve sinyal analizi metotlarının yanı sıra EEG ile nöron dinamiği arasındaki ilişkiyi kısaca gözden geçirdik. Nöronal sistemlerin elektriksel aktivitesini betimleyen basit bir stokastik model önerdik. Model, Monte Carlo simülasyon tekniği kullanılarak inşa edildi. Elde edilen sonuçlar, faz portreleri üç boyutlu uzayda EEG-benzeri sinyaller olarak karşımıza çıktı. Hesaplanan Lyapunov eksponentinin pozitif bir değer olduğu ve bu nedenle kaotik bir davranışın varlığı ortaya çıktı. EEG sinyallerinin korelasyon boyutu yaklaşık olarak 0,92 olarak bulundu ki bu değer bilimsel literatürde verilen değerlerden küçüktür. Oluşturduğumuz bu modelin, nöral sistemlerin davranışlarının dinamiğini anlamada değerli ipuçları sağlayabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
We have shortly reviewed the occurrence of the post-synaptic potentials between neurons, the relation between EEG and neuron dynamics, as well as methods of signal analysis. We proposed a simple stochastic model representing the electrical activities of neuronal systems. The model is constructed by using the Monte Carlo simulation technique. The results yield EEG-like signals with then- phase portraits in three-dimensional space. The Lyapunov exponent is found to be positive, indicating a chaotic behavior. The correlation dimension of the EEG-like signals has been found to be 0.92, which is smaller than those reported in the literature. We believe that this neuron model may provide valuable clues about the dynamic behavior of neural systems.