Kuru ofset etiket baskı tekniğinde kaliteye etki eden faktörlerin incelenmesi
Investigation of the qality factors in offset printing
  1. Tez No: 135661
  2. Yazar: FİLİZ SOYSÜZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZER GÖKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuru Ofset, Baskı, Mürekkep, Etiket, Offset printing, Label, Ink
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada kuru ofset baskı tekniğinin kullanım alam, çalışma prensibi ve bu baskı tekniği ile kullanılan materyallerin özellikleri araştırılmıştır. Bu baskı tekniği ile baskı yapılmış etiketlerle yapılan renk haslık deneyleri' neticesinde su, ter, kuru temizleme, kuru sürtme etkileri ile etiketlerin baskılı yüzeylerinde meydana gelen değişimin elyafa, örgüye, laminasyona bağlı olmadığı ve bu etkilere karşı dayanımların yüksek olduğu görülmüştür. Yıkama etkisi ile etiketteki baskı kalitesinin ise elyafa, örgüye bağlı olarak değiştiği, laminasyona bağlı olarak değişmediği görülmüştür. Islak sürtme etkisi ile etiketteki baskı kalitesinin elyafa, laminasyona bağlı olarak değiştiği, örgü cinsine bağlı değişmediği görülmüştür. Yapılan deneylerde dikiş makinası yağının ise etiketlerin baskı kalitesini etkilemediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the factors affecting quality in offset printing of garment labels. For this purpose, operating principals of offset printing and properties of materials used for the offset printing process were studied. Experiments conducted on labels produced by using offset printing techniques showed that the effects of water, sweat, dry cleaning and dry friction on the pressed surface of label is not related to fibre content, fabric construction and lamination; in fact label's resistance to such influences is considerably high. But, it was found that the resistance of offset printed label against washing depends on fibre content and fabric construction of the label. However, there was no change in quality due to lamination. Resistance of offset printed label changes against wet friction varies with fibre content and lamination. But no changes were observed due to fabric construction. Finally, it was found that the lubricant of sewing machine does not affect the quality of the offset printed labels.