Türkiye'de çevresel etki değerlendirme (ÇED) etkinliğinin incelenmesi
The Study of the effectiveness of environmental impact assessment (EIA) in Turkey
- Tez No: 135674
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUAT BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), ÇED Yönetmeliği, Anket, Environmental Impact Assesment (EIA), EIA Regulations, Questionnaire II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TÜRKİYE'DE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME (ÇED) ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ AHMET ÇEVLIK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI Danışman: Yrd.Doc.Dr. Fuat BUDAK Yıl: 2003, Sayfa: 81 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Fuat BUDAK Prof.Dr.Ahmet YÜCEER Yrd.Doç.Dr. Halil ÇAKAN Bu çalışma son 10 yıl içerisinde Türkiye'de uygulamaya konulmuş olan ÇED sisteminin etkinliğinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Türkiye'de ÇED sistemi 3 farklı dönem dikkate alınarak karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Tezin esasım teşkil etmek üzere; uluslararası alanda yapılan bir çalışmadan geniş ölçüde faydalanılarak bir anket hazırlanmıştır. Kurumsal altyapı ve düzenlemeler, ÇED 'in bilimsel ve metodolojik altyapısı ve gelişimi, ÇED çalışmalarındaki aşamaların değerlendirilmesi, ÇED etkinliğinin değerlendirilmesi gibi 4 ana kısımdan oluşan bu anket farklı disiplinlerden uzman kişiler arasında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler Statistics Programme For Social Scientists (SPSS) programında değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (M.Sc.Thesis) THE STUDY OF THE EFFECTIVENESS OF ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT (EIA) IN TURKEY AHMET ÇEVLİK DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist Prof.Dr. Fuat BUDAK Year: 2003, Pages: 81 Jüri : Assist Prof.Dr. Fuat BUDAK Prof.Dr.Ahmet YÜCEER Assist Prof.Dr. Halil ÇAKAN This study was investigated to find out the effectiveness of EIA System that has been enacted in TURKEY in last decade. The EIA system of Turkey is investigated with the comparison of three different periods. An international investigation was used in order to prepare a questionnaire which forms the base of this thesis. The questionnaire includes four main parts that are institutional infrastructure and regulations, scientific and methodological structure and development of EIA, the evaluation of levels of EIA projects, the evaluation of EIA effectiveness, respectively. The questionnaire was tested among the specialists who are in different disciplines. The data is evaluated with the Statistics Programme For Social Scientists (SPSS).