Huzurkent (Mersin) kuzeyinin stratigrafisi
Stratigraphical properties of Huzurkent (north of Mersin) area
- Tez No: 135676
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adana Baseni, Yapısal Jeoloji, Stratigrafi, Huzurkent, Adana Basin, Structural Geological, Stratigraphy, Huzurkent. n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ HUZURKENT (MERSİN) KUZEYİNİN STRATİGRAFİSİ Sibel AKARPINAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Yıl : 2003, Sayfa : 33 Jüri : Prof Dr. Cavit DEMİRKOL : Doç.Dr.UlviCanÜNLÜGENÇ : Doç. Dr. Erol ÖZER Bu çalışma Mersin-Tarsus arasında bulunan Huzurkent ilçesi ve kuzeyinde yûzeylenen birimlerin yapısal jeolojisi ile stratigrafik özelliklerini konu edinmektedir. Bu çalışma kapsamında detaylı incelenen Tersiyer yaşlı birimlerin tabanını, inceleme alanının kuzeyindeki Ziyaret Tepe civarında, Permo- Karborufer yaşlı Karahamzauşağı Formasyonu temsil etmektedir.Bu temel birim üzerine transgresif ve uyumsuz olarak Tersiyer yaşlı birimler gelmekte olup, bunlar sırasıyla; Alt-Orta Miyosen yaşlı Karaisalı Formasyonu, Orta Miyosen yaşlı Güvenç Formasyonu, Üst Miyosen yaşlı Kuzgun Formasyonu, Erken Pliyosen-Messiniyen yaşlı Handere formasyonu ve Kuvaterner yaşlı kaliçi ve alüvyonlardır. Bölgede yûzeyleyen Karaisalı Formasyonu resifal özellikli olup, Güvenç formasyonunun ince taneli (kiltaşı-silttaşı ve kısmen ince taneli kumtaşı) kırıntılı birimleri ile yanal ve düşey geçişlidir. Güvenç Formasyonuna ait bu birimin resif ilerisi ve kısmen de derin denizel bir ortamda çökeldiği tespit edilmiştir. Masif, büyük ölçekli çapraz tabakalı kaba taneli çakıllı kumtaşlan, ince-orta taneli karbonat çimentom kumtaşlan, kiltaşı ve sultasından oluşan Kuzgun formasyonu daha önceki birimler üzerine uyumlu olarak gelmektedir. Formasyonun bu kesimleri sığ deniz-plaj ortamında çökelmiştir. Üste doğru ise kalınlığı on metreyi geçmeyen resifal kireçtaşı merceklerinin varlığı tespit edilmiştir. Daha üst kesimlerde ise sığ deniz ortamında çökelen Handere Formasyonu çökelmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STRATIGRAPHICAL PROPERTIES OF HUZURKENT (NORTH OF MERSİN) AREA Sibel AKARPINAR DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Year : 2003, Pages : 33 Jury : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL : Assoc. Prof. Dr. U. Can ÜNLÜGENÇ : Assoc. Prof. Dr. Erol ÖZER This geological study comprises structural and stratigraphical properties of the lithological units cropping out around Huzurkent village which take place between Mersin and Tarsus. Permo-Carboniferous Karahamzauşağı Formation which locally appears around Ziyeret tepe to the north of investigation area represents the basement unit of the well investigated Tertiary units. Tertiary units transgressively covers the basement unit with angular unconformity. These are Lower-Middle Miocene age Karaisalı Formation, Middle Miocene age Güvenç Formation, Upper Miocene age Kuzgun Formation and Early Pliocene-Messinian age Handere Formation and Quaternary age calliche and alluviums. Karaisalı Formation which presents reef character has transitionally contact relationship with the finer clastic units of the Güvenç Formation. It is determined that the finer units of the Güvenç Formation was deposited within the fore reef and partly deep marine environment. The Kuzgun Formation is mainly made up of pebbly coarse grained sandstone that presents cross bedding and carbonate cemented fine to medium sandstone, claystone siltsone conformably covers the prior units.