Gezici mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitim durumlarının toplumsal yeniden üretim açısından incelenmesi
Analayzing the educational conditions of the children in migratory seasonal agricultural workers' families from the perspective of social reproduction
  1. Tez No: 896970
  2. Yazar: TAPTUK EMRE KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİNALİ TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gezici Mevsimlik Tarım İşçisi, Tarım İşçisi Çocuklar, Pierre Bourdieu, Toplumsal Yeniden Üretim, Toplumsal Eşitsizlik, Migratory Seasonal Agricultural Workers, Child Labour in Agriculture, Pierre Bourdieu, Social Reproduction, Social İnequality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Türkiye'de çok geniş bir toplumsal kesim, ekonomik güçlükler nedeniyle Gezici Mevsimlik Tarım İşçiliği (GMTİ) yapmak zorunda kalmaktadır. Yılın belirli dönemlerinde veya yıl boyunca, yaşadığı yerlerden göç ederek tarım işçiliği yapan aileler yetersiz ve elverişsiz yaşam koşullarına maruz kalmaktadır. Bu araştırma GMTİ ailelerinin elverişsiz yaşam koşullarının çocuklarının gelecek yaşamlarına aktarımının yollarından biri olan eğitim yaşantılarını konu edinmektedir. Araştırmada GMTİ ailesi çocuklarının eğitim yaşantılarının onların gelecek yaşamlarına olan yansımaları Pierre Bourdieu'nün Sermaye Teorisi çerçevesinde ele alınmaktadır. Araştırma GMTİ ailelerin sınıfsal konumlarının eğitim aracılığıyla yeniden üretimlerinde rol oynayan farklı sermaye türlerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Nitel araştırma desenine göre düzenlenmiş olan bu durum çalışmasında, veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak Mersin İli Akdeniz, Silifke ve Toroslar ilçe sınırlarında bulunan GMTİ aileler, öğrenciler, öğretmenler ve okul yöneticileriyle yapılan yüz yüze görüşmelerle elde edilmiştir. Araştırma sürecinde beş yönetici, altı öğretmen, beş öğrenci ve üç veli olmak üzere toplam 19 katılımcı ile gerçekleştirilen görüşmelerde GMTİ ailelerin ekonomik, kültürel ve sosyal sermayelerinin durumları, bu sermayelerinin çocukların eğitim yaşantılarına yansımaları ve gelecek eğitim hedefleri/beklentileri anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçları GMTİ ailelerin ekonomik, kültürel ve sosyal sermayelerinin oldukça düşük olduğunu, bu düşük sermayelerin çocukların eğitim yaşantısına katkısının yok denecek kadar az olduğu ve çocukların gelecek eğitim hedeflerinin/beklentilerinin de aynı doğrultuda düşük olduğunu göstermektedir. Ailelerin yetersiz sermayeleri sebebiyle eğitim yaşantıları olumsuz etkilenen çocukların toplumsal köken özelliklerini yeniden üretme eğiliminde olacakları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In Turkey a lot of people have to work as Migratory Seasonal Agricultural Workers (MSAW) to survive. These people, who migrate during whole year or in some months, are exposed to insufficient living conditions. This study is about these people's educational life which is a way of transferring the insufficient living conditions to their children. The study aims to discuss the reproducing process of the social inequality, that these people are exposed, and educational conditions of the children of these families from the perpective of Pierre Bourdieu. The study tries to verify the different types of capital that take roles in reproducing process of MSAW' social class position. Qualitative research methodology and case study way have been used in this study. The interviews with MSAW, their children, the children's teachers and school managers have been made in Akdeniz, Silifke and Huzurkent districts of Mersin by using semi-structured interview forms and these interviews have been analyzed according to the sub problems. During the research, five school managers, six teachers, five students and three parents have been interviewed. The semi-structured interview forms are created with the questions that can describe the level of the economic, cultural and social capitals of MSAW families, the reflection of these capitals to the children's education and the goals/expectations about the future of these children's education. The findings of the interviews show that; MSAW families' economic, cultural and social capital levels are very low and these low levels have negative reflections to the children's education. In the same way the interviewees' goals and expectations about the future of the children ara very low too. According to the interviewees' opinions; the children, whose education lives are reflected negatively because of the families' low capital levels, will keep living in lower social class and they will transfer this situation to the next generations.