Bazaltik tüflerin parçacık boyut ve biçimlerinin seramik çamur reolojisine etkilerinin araştırılması
The Particle size and the shape of the basaltic tuffs effects on the rheology of ceramic slurry
- Tez No: 135677
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AKYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bazalt tutu, reoloji, parçacık biçimi ve boyutu, psodowollastonit, forsterit. I, Basaltic tufs, rheology, particle size and shapes, psodowollastonit, forsterit. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZALTIK TUFLERIN PARÇACIK BOYUT VE BİÇİMLERİNİN SERAMİK ÇAMUR REOLOJİSİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Sibel ERGUL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Dr. Mustafa AKYILDIZ Yıl : 2003 Jüri : Yrd.Dr. Mustafa AKYILDIZ Dr. Necdet SAKARYA Prof. Dr Servet YAMAN Prof. Dr. Selim KAPUR Prof. Dr. Fikret İŞLER Bu çalışmada Osmaniye- Tüysüz köyü Deli Halil tüf tepelerindeki piroklastik materyallerin kullanılarak seramik endüstrisi için dökümle şekillendirmeye uygun akışkanlıkta seramik çamurlarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu çamurların yapımında kullanılan bazaltik tüflerin öğütme sonrasında oluşan parçacık biçim ve boyutlarının çamurun reolojik yeteneğindeki etkileri araştırılmıştır. Yan köşeli, yan yuvarlak, yuvarlak / küresel ve yan küresel biçimde parçacıklar çoklukla saptanmıştır. Bu biçimsellik döküm çamurlarının reolojik yeteneğinin üretime uygun değerler göstermesinde etkili olmuştur. Bazalt tütünün biçimsel özellikleri, seramik ürünlerin mikroyapılarmdaki gözeneklilik ve camsı yapılarındaki değişimlerinde etkili olarak malzemenin yumuşama sıcaklığım düşürmüştür. 900°C sıcaklıkta psodowollastonit mmeralinin düşük formu olan parawollastonit minerali X- ışınlan analizi sonucunda gözlenmiştir. 1100 °C vell50 °C sıcaklıkta, psodowollastonit ve forsterit mineralleri artan sıcaklığa bağlı olarak gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS THE PARTICLE SIZE AND THE SHAPE OF THE BASALTIC TUFS EFFECTS ON THE RHEOLOGY OF CERAMIC SLURRY Sibel ERGUL DEPARMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTUTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCINCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Superviser: Associated Prof. Mustafa AKYILDIZ Year : 2003 Jury : Associated Prof. Mustafa AKYILDIZ Associated Prof. Nejdet SAKARYA Prof. Servet YAMAN Prof. Fikret İŞLER Prof. Selim KAPUR This study aims to investigate ceramics slurry suitable to shaping in slip for ceramics industry by using pyroclastic materials in Deli Halil Basaltic tufs Hills in Tüysüz village in Osmaniye. This study investigates then the sizes and shape of the particles which occurs as a result of the milling of the basaltic tufs used for ceramic slurry on the rheology of the mud. As a result of the study, mostly subangular, semi- round, round, spherical and semi- spherical particals were found. Such shapes influenced the rheological suitability of the slurry for production. Basaltic tufs were observed to have had an effect on the change of the pory and glass microstructure of the ceramic products and to have reduced the melting temperature of the material. Parawollastonit mineral, the lower form of psodowollastonit was observed at 900°C X-ray analysis. Also, psodowollastonit and forsterit with minerals were observed at 1 100°C and 1 150°C as a result of the increased temperature.