Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde turunçgillerin pazarlama yapısı
The Marketing structure of citrus in Turkish Republic of North Cyprus
- Tez No: 135680
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK EMEKSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: KKTC, Turunçgil Pazarlaması, Pazarlama Yapısı, TRNC, Citrus marketing, Marketing Structure n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURIYETI'NDE TURUNÇGİLLERİN PAZARLAMA YAPISI Esra SERINOL Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi AnabilimDalı Danışman : Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ. Yıl:.2003, Sayfa: 72 Jüri : Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Prof. Dr. Turgut YEŞİLOĞLU Doç.Dr. M. Necat ÖREN Bu çalışmada, KKTC'nde turunçgiller pazarlama yapısı ve pazarlamada karşılaşılan sorunlar incelenmiştir. Araştırma sonucunda; KKTC'nde turunçgillerin genelde kg usulü ihracatçı ve tüccara satıldığı, ürünün genellikle işletmede teslim edildiği, hasadın çoğunlukla alıcı tarafından yapıldığı ve üretimin hemen hemen tamamının pazara arz edildiği sonucuna varılmıştır. Aynı zamanda pazarlama masraf ve hizmetlerinin de çoğunlukla ürünü alan kişiler tarafından yapıldığı sonucuna varılmıştır. Araştırma alanında, pazarlama hizmetlerinden, toplama,işleme, dağıtım, taşıma, ambalajlama hizmeti etkin bir şekilde yapılmasına rağmen depolama, dereceleme ve satış hizmeti etkin bir şekilde yapılamamaktadır. Ayrıca turunçgillerin pazarlaması aşamasında da özellikle üreticilerin, ürünü satın alan kişi ve kuruluşlar karşısındaki güçsüzlüğü kanısı yaygındır. Bu yüzden üreticilerin birleşerek alıcı karşısında daha güçlü olmaları ve rekabet güçlerini artırmaları gerekmektedir. Bunun yamnda teşviklerin artırılması ve hükümetin belli bir taban fiyat açıklaması istenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc THESIS THE MARKETING STRUCTURE IN TURKISH REPUBLIC OF NORTHERN CYPRUS Esra SERINOL Departmet Of Agriculture Economics Institue Of Natural and Applied Sciences University of Çukurova Supervisor: Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Year:2003, Pages:72 Jury : Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Prof. Dr. Turgut YEŞİLO?LU AssocProf. M. Necat ÖREN Li this study, the marketing structure of citrus and the marketing problems of citrus inTurkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) were investigated. As a result of this study, it was found that, in TRNC, citrus is generally sold to exporters and merchants kilogram method. The fruit is generally delivered on the farm. Citrus mostly harvested by exporters or merchants and nearly the most of the production is supplied to the market. Although, in the research area, the services of marketing like assembling, processing, distribution, transportation, packing is made effectively; but storing, grading and selling services can not be done effectively. Furthermore, it is believed that in the stage of marketing especially the producers are weak in front of the customer or the firm which buys the crop. Therefore, farmers should be more powerful against buyers by incorporating and require enhancing their competition power. The findings of the study suggest that it is needed to increase encouragements and to determine a floor price for this product by government.