Pimpla turionellae L. 'de besinsel bileşenlerden Fe, Zn, Cu ve Mn tuzlarının yumurta üretimi ve açılımı üzerine etkileri
Effects of different ratios of Fe, Zn, Cu and Mn from dietary nutrients on the egg production and hatchability of adult Pimpla turionellae L. (Hym., Ichneumonidae)
- Tez No: 135679
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SULANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pimpla turionellae, İnorganik tuzlar, Yumurta üretimi ve açılımı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
oz YÜKSEK IİSANS TEZİ Pimpla turionellae £.'de BESINSEL BİLEŞENLERDEN Fe, Zn, Cu ve Mn TUZLARININ YUMURTA ÜRETİMİ VE AÇILIMI ÜZERİNE ETKİLERİ. MUSTAFA DURMUŞCAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Mehmet SULANÇ Yü: 2003, Sayfa: 36 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Mehmet SULANÇ Prof.Dr.İskender EMRE Yrd.Doc.Dr. Bedü CİCİK Bu çalışmada, inorganik tuzlardan CuS04.5H20, FeCl3.6H20, MnS04.H20 ve ZnCI2 'ün farklı miktarlarının bir endoparazitoid hymenopter türü olan Pimpla turionettae L. ergin dişilerinde bırakılan yumurta sayısı ve yumurtaların açılma oranına etkileri kimyasal yapısı belirli sentetik besinler kullanılarak incelenmiştir. Besinden CuS04.5H20, FeCl3.6H20, MnS04.H20 ve ZnCl2sün ayrı ayrı çıkarılması, deney periyodu boyunca bırakılan toplam yumurta sayısı ve açılma oranım önemli derecede etkilememiştir. FeCİ3.6H20'ün besinden çıkarılması toplam yumurta sayısı ve yumurta açılım yüzdesi üzerinde önemli bir etki yapmadığı halde bu tuzun kontrol besinindeki miktarının %50 azaltılması ve %50 arttırılması toplam yumurta sayısı ve yumurta açılım yüzdesini negatif yönde etkilemiştir. MnS04.H20 ve ZnCl2 'ün kontrol besinindeki miktarının %50 oranında arttırılması ise hem toplam yumurta üretimini hem de yumurta açılımını düşürmüştür. Sonuçta, denenen inorganik tuzlar arasında FeCİ3.6H20, MnS04.H20 and ZnCl2'ün ergin P. turionellae için kantitatif bakımından kritik önemi olan tuzlar olduğu ve kontrol besindeki bu tuzların her birinin %50 oranında arttırılmasının toplam yumurta üretimi ve açılımını düşürdüğü bulunmuştur. Bu sebepten bu tuzların kontrol besinindeki miktarlarının optimum olarak kabul edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECTS OF DIFFERENT RATIOS OF Fe, Zn, Cu AND Mn FROM DIETARY NUTRDÎNTS ON THE EGG PRODUCTION AND HATCHABnJTY OF ADULT Pimpla turionellae L. (Hym.,Ichneumonidae). MUSTAFA DURMUŞCAN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPIJED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist.Prof.Dr. Mehmet SULANÇ Year: 2003, Pages: 36 Jury : Assist.Prof.Dr. Mehmet SULANÇ Prof.Dr. İskender EMRE Assist.Prof.Dr. Bedii CİCİK In this study, the effects of different ratios inorganic salts such as CuS04.5H20, FeCl3.6H20, MnS04.H20 and ZnCl2 on the egg production and hatchabilty of the hymenopterous endoparasitoid of the adult females of Pimpla turionellae L. were investigated by using chemically defined synthetic diets. Total egg production and percentage of egg hatch were not significantly affected with the omission of CuS04.5H20, FeCl3.6H20, MnS04.H20 and ZnCl2 from the diet singly. Omission of FeCİ3.6H20 had no significant effect on the total egg production and percentage of egg hatch, but a 50% decrease and 50% increase in its amount in the control diet had negative effects on the total egg production and percentage of egg hatch. Increasing the rates of MnS04.H20 and ZnCl2 by 50%, however decreased both total egg production and hatchability. Consequently, among the inorganic salts FeCİ3.6H20, MnS04.H20 and ZnCl2 were found to have quantitatively critical importance for adult P. turionellae and that increasing the amount of each of these salts by 50%, decreased the total egg production and hatchability. Hence it was concluded that their rates in the control diet were optimal Key Words : Pimpla turionellae, Inorganic salts, Egg production and hatchability II