Yalova-Orhangazi arasındaki bölgenin heyelan envanteri
Landslide inventory of the region between Yalova-Orhangazi
- Tez No: 135681
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA ÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heyelan, Yalova, Orhangazi, Yalakdere formasyonu, Kılınç formasyonu, Landslide, Yalova, Orhangazi, Yalakdere formation, Kıhnç formation II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YALO VA-ORHANGAZI ARASINDAKİ BÖLGENİN HEYELAN ENVANTERİ Serap DURMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Tolga ÇAN Yıl: 2003, Sayfa:..92... Jüri: Yrd.Doç.Dr.Tolga ÇAN : Doç.Dr. Hasan ÇETİN : Yrd.Doç.Dr. Sedat TÜRKMEN Genelde alüvyon ve alüvyonal kıyı düzlükleri üzerinde kurulmuş olan Yalova - Orhangazi yerleşim alanları 1999 izmit depreminden ağır şekilde etkilenmiştir. Meydana gelen hasarların yoğun olarak alüvyon zeminlerde yer alan yapılarda gerçekleşmiş olması bölgede zemin özellikleri açısından daha güvenilir yerleşim alanlarının belirlenmesini zorunlu kılmaktadır. Diğer taraftan, bölgede heyelanlar yoğun olarak gözlenmektedir. Bu çalışmada, Yalova-Orhangazi arasında yaklaşık olarak 200 km2 lik bir alanda heyelanlar ayrıntılı bir şekilde haritalanmış, heyelanların oluşum mekanizmaları ve alansal dağılımlarını kontrol eden faktörler belirlenerek, bölgenin heyelan envanteri ortaya konmuştur. Çalışma alanında Senomaniyen öncesi yaşh metamorfik temel birimler, Senomaniyen-PHyosen aralığında çökelmiş örtü birimler ve Kuvaterner çökelleri yeralmaktadır. Çalışma alanının kuzey ve güney sının Kuzey Anadolu fayının iki ana kolu tarafından sınMancunlmaktadır. Bölge morfolojik açıdan düşük eğimli (0°-3°) kıyı düzlükleri ve alüvyal vadi tabanları, etek düzlükleri (3°-15°) ve yüksek dağ yamaçlarından (>15°) oluşmaktadır. Yıllık ortalama yağış 800 mm dolaylarında olup, zaman zaman aylık 200 mm'nin üzerinde yağış konsantrasyonları da gözlenmektedir. Yukarıda belirtilen jeolojik, morfolojik, aktif tektonik ve iklim koşullan bölgedeki heyelanların oluşum ve dağılımını kontrol eden ana faktörleri oluşturmaktadır. Değişik aktivite ve mekanizmaya sahip heyelanlar çalışma alanının yaklaşık %20'sini kapsamaktadır. Heyelanlar, litolojik özelliklerinden dolayı, daha çok Yalakdere ve Kılınç formasyonları olmak üzere, örtü birimleri içerisinde gözlenmektedir. Bu formasyonlar heyelana duyarlı kiltaşı, çamurtaşı, kumtaşı ve marn ardalanmasmdan oluşmaktadır. Genel olarak, 15°'ye kadar eğimli olan Kılınç formasyonu içerisinde toprak akmaları, krip ve sığ dairesel kaymalar gözlenmektedir. Birim içerisindeki heyelanların büyük bir çoğunluğu aktif olup, alansal dağılımlan birimin %28'ini oluşturmaktadır. Yalakdere formasyonunda ise sığ kaymaların ve moloz akmalarının yanında, özellikle etek düzlüklerinden yüksek dağlık yamaçlara geçiş bölgelerinde ve D-B ve KB-GD doğrultulu faylar boyunca büyük ölçekli derin heyelanlar gözlenmektedir. Birimin % 42 'lik bölümü heyelanlardan olumsuz yönde etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS LANDSLIDE INVENTORY OF THE REGION BETWEEN YALOVA-ORHANGAZİ Serap DURMAZ DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Tolga ÇAN Year: 2003, Page:.92.. Jury : Assist.Prof.Dr. Tolga ÇAN : Assoc.Prof.Dr. Hasan ÇETİN : Assist.Prof.Dr. Sedat TÜRKMEN Located mainly on alluvial coastal planes, the urbanized areas of Yalova and Orhangazi were heavily damaged by the 1999 İzmit earthquake. Hazard from future earthquakes must be reduced in new settlements. Landslide hazard in the region is considerable and must be reduced as well. To identify the principal factors that control the type and spatial distribution of landslides, detailed investigations have been carried out in an area of 200 km2 between Yalova and Orhangazi. The geology of the study area can be classified in three units; pre-Cenomanian metamorphic basement units, Cenomanian-Pliocene cover units and Quaternary deposits. The northern and southern boundaries of the study area are bordered by two main brances of the North Anatolian Fault Zone. The Yalova-Orhangazi region is characterized by three geomorphic units: coastal plane and alluvial valley floors with low relief (0°-3°), hillside slopes with intermediate relief (3°-15°), and steep highland slopes (>15°). Precipitation is the most important climatic factor. The mean annual precipitation is 800 mm, although deviation from it can be large and extreme monthly concentrations over 200 mm have been recorded. Different scale and activity of landslides occupy 20% of the study area. Landslides prevail in cover units because of their lithological characteristics. The Yalakdere and Kıhnç formations are made up of claystone, siltstone, sandstone and limestone alternation. Surface slopes are gentle (upto 15°) in the Kıhnç formation and the most common landslide types are earth flow, creep, and shallow rotational slides. The landslides are nearly all active and occupy 28% of this unit. In the Yalakdere formation, beside the shallow multiple rotational slides and debris flows on gentle slopes, relatively deep-seated landslides are also characteristic, particularly along the transition of the hillside and highland slopes and along the E-W and NW-SE trending normal faults. 42 % of the unit is diversely affected by landslides.