Süperkritik karbon dioksitte çözünür nitelikte ligand ve metal kompleks sentezleri, metal ekstraksiyonunda kullanımı
Synthesis of ligands and metal complexes that are soluble in supercritical carbon dioxide, using metal extraction
  1. Tez No: 135685
  2. Yazar: SANEM GÖZÜYEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Supercritical carbon dioxide, schiffbase, extraction, metal complexes n ?a i%m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SUPERKRriTK KARBONDİOKSİTTE ÇÖZÜNÜR NİTELİKTE LIGAND VE METAL KOMPLEKS SENTEZLERİ, METAL EKSTRAKSİYONUNDA KULLANIMI SANEM GÖZÜYEŞİL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. Bilgehan GÜZEL Yıl : 2003, Sayfa: Jüri : Prof.Dr. Nevzat KÜLCÜ : Prof.Dr. Osman SERİNDAĞ : Doç.Dr. Bilgehan GÜZEL Organik solventlerin ekstraksiyonda kullanılmasından kaynaklanan problemleri minimuma indirmek İçin süperkritik akışkanlarla yapılan ekstraksiyon çalışmaları alternatif olarak düşünülmektedir. Bu çalışmada N-[3,5- bis(triflorometü)benzen]saHsüdimin, JV-(3,5-Bistriflorometil fenil)-2-hidroksi-5- metoksi benzaldimin, l-saüsilmım^-(3-triflorobenzaldiınin)benzen, JV-benziliden- JV-(l,l,l-trifloroasetilaseton)-l,2-diaminobenzene, etilen bis(salisilimin) gibi beş yeni schifF baz tipinde olan ve SCCO2 de çözünürlüğü arttırıcı trifloroalkil grubu içeren ligandlar sentezlenmiştir. Cu(U), Ni(U), Fe(III) ile kompleksleri sentezlenen ligandlann ve metal komplekslerin yapılan UV-Vis, FT-JR, H NMR, x-ray ve elementel analiz gibi analitik ve spektroskopik yöntemler kullanılarak aydınlatılmıştır. Ayrıca sentezlenen ligandlarla ağır metallerin ekstraksiyonu klasik extraksiyon yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Süperkritik karbondioksit, Schiff baz, ekstraksiyon, metal kompleks
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SYNTHESIS OF LIGANS AND METAL COMPLEXES THAT ARE SOLUBLE IN SUPERCRITICAL CARBON DIOXIDE, USING METAL EXTRACTION SANEM GÖZÜYEŞİL DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Bilgehan GÜZEL Year : 2003, Pages: Jury : ProfDr. Nevzat KÜLCÜ : ProfDr. Osman SERÎNDA? : Assoc. Prof. Bilgehan GÜZEL Supercritical fluid extraction with carbon dioxide is an attractive alternative to conventional extraction techniques, in order to avoid or minimize the use of organic solvents. In this study, five new shiff base type ligands #-[3,5- bis(trifluoromethyl) benzene] saüsüdimin, #-(3,5-bistrifluoromethyl phenyl)-2- hydroxy-5-methoxy benzaldirnine, l-saUsilirnme^-(3-trifluorobenzaldirnine)- benzene, İV-benziHden-İV'^l,l,l-l3İfluoroacetylacetone)-l,2-daminobenzene, etilen bis(sah'silimine) that they substituted GXVphilic groups as trifluoroalkyl were synthesized. Cu(H), Ni (O) and Fe(III) complexes of the synthesized ligands were prepared and structures of the the ligands and the complexes have been characterized by elementel analysis, UV-vis, IR, H NMR and single crystal X-ray spectroscopy. Feasibility of extracting some heavy metal ions from water with the synthesized ligands were investigated by conventional methods.