Turunçgil hasadının teknik ve ekonomik başarılarının belirlenmesi üzerine çalışmalar
Studies on the determination of technical and economical working successes of citrus harvesting
- Tez No: 135684
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUNÇ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hasat, Turunçgil, İşgücü, Harvest, Citrus, Man-power n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TURUNÇGİL HASADININ TEKNİK VE EKONOMİK BAŞARILARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR Oktay SÖYLER... ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNELERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr.M.Tunç ÖZCAN Yd: 2003 Sayfa: 101 Jüri : Prof.Dr. M.Tunç ÖZCAN ProfDr. Faruk ÖZGÜVEN Prof.Dr. Turgut YEŞİLOĞLU Bu çalışmada, Türkiye'de turunçgillerin hasadında kullanılan mevcut yöntemler incelenerek, teknik ve ekonomik iş başarılan ile ürün kayıplarının nedenleri ve hasatta karşılaşılan sorunlar belirlenmiştir. Turunçgillerin hasadında bugün gelişmiş bazı ülkelerde kullanılan en son teknoloji ve sistemlerin özellikleri ile bunların ülkemiz koşullarında uygulanabilirliği değerlendirilmiştir. Mevcut hasat yöntemlerini geliştirme olanakları araştırılmıştır. Bugün Türkiye'de daha çok taze tüketime yönelik turunçgil üretimi yapılmakta ve hasatta insan işgücü kullanılmaktadır. Elle yapılan hasatlarda bir işçinin ürün iş başarısı ürün cinsine bağlı olarak 0,038-0,124 materyal-t/lişçi-h arasında değişmektedir ve bir hasat ekibinin ortalama ürün kaybı %1 ile %9,18 arasındadır. Sanayiye dönük üretimin artmasıyla değişik hasat yöntemleri ve teknolojileri kullanılmaya başlayacak ve insan işgücü ihtiyacı gitgide azalacaktır. Hasatlardaki ürün iş başarıları artacak, kayıplar düşecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc STUDIES ON THE DETERMINATION OF TECHNICAL AND ECONOMICAL WORKING SUCCESSES OF CITRUS HARVESTING Oktay SÖYLER DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Superviser : Prof.Dr.JVLTunç ÖZCAN Year: 2003 Pages: 101 Jury : ProfDr. M.Tunç ÖZCAN Prof.Dr. Faruk ÖZGÜVEN Pro£Dr. Turgut YEŞİLO?LU In this study, by examining the existing harvesting systems used in citrus industry in Turkey, together with technical and economical working successes, the causes of crop losts and the problems in harvesting are determined. The facilities and technology of the most developed systems of citrus harvesting used in some developed countries and the adaptability of them in Turkey are evaluated. The possibilities of developing the existing harvesting systems used in Turkey are researched. Nowadays in Turkey the citrus industry is directed mostly to the fresh consuming of citrus fruits and man-power is used in harvesting. At hand hervesting depending on the crop type, the success of a labor is between % 1 and % 9,18. In future with the increasing industrial production of citrus fruits different new harvesting systems and technology is going to be used and the need for labor will be gradually decreased. The working successes in products will increase and the losses will be decreased.