Turunçgil kahverengi leke hastalığı etmeni Alternaria alternata f.sp.citri'nin Minneola tangelo izolatlarının bazı fungisitlere duyarlılığının araştırılması
Determination of sensitivity against some fungicides of Minneola tangelo isolates of Alternaria alternata f.sp.citri a causal agent of citrus brown spot disease
  1. Tez No: 135686
  2. Yazar: HATİCE KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Alternaria alternata tsp.citri, Minneola Tangelo, Fungisit, Alternatia alternata f.sp. citri, Minneola tangelo, fungicide II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TURUNÇGIL ALTERNARIA KAHVERENGİ LEKE HASTALIĞI ETMENİ Alternaria alt er nata f.Sp. d/r/'NİN MİNNEOLA TANGELO İZOLATLARININ BAZI FUNGİSİTLERE DUYARLILIĞININ ARAŞTIRILMASI HATİCE KOÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ali ERKILIÇ Yü: 2003, Sayfa: 57 Jüri : Prof. Dr. Ali ERKILIÇ : Prof. Dr. N.Kemal KOÇ : Yard. Doç. Dr. Şener KURT Bu çalışmada 6 farklı fungisit grubundan 16 fungisitin Alternaria alternata f.sp. citri'rân in vitro'da miseliyal gelişmesi, spor çimlenmesi, çimlenmiş sporların hifsel gelişmesi ve Minneola tangelo fidanları üzerinde hastalık oluşturması üzerine etkileri araştırılmıştır. Patojenin miseliyal gelişmesi üzerine sistemik fungisitlerden sırasıyla iprodione, difenoconazole, difenoconazole+propiconazole, koruyucu fungisitlerden ise fluazânam lppm konsantrasyondan itibaren yüksek düzeyde etki göstermişlerdir. Spor çimlenmesine en yüksek etkili fungisit folpet olmuştur. Maneb, metiram ve propineb+cymoxanil ise yüksek konsantrasyonlarda %50-80 oranında spor çimlenmesini engellemişlerdir. Patojen sporlarının çimlenmesinden sonraki hifsel gelişmesine, lOppm konsantrasyondan sonra, hemen hemen tüm füngisİtler etkili olmuştur; ancak en yüksek etki, triadimenol ve triadimefon dışındaki triazole grubu sistemik fungisitlerden elde edilmiştir. Minneola Tangelo fidanlarında infeksiyon oluşumunu maneb, metiram, cyproconazole, difenoconazole, difenoconazole+propiconazole %91. 6-99.8 arasında engellemişlerdir. Bakır hidroksitler hastalık gelişmesine, etkili madde oranı ve formulasyona göre %44.4-96.3 arasında etkili olmuşlardır. Sonuçlar hastalıkla mücadelede, farklı zamanlarda farklı rungisitlerin kullanımı gereğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS DETERMINATION OF SENSITIVITY AGAINST SOME FUNGICIDES OF MINNEOLA TANGELO ISOLATES OF Alternaria alternata f.sp. citri, A CAUSAL AGENT OF CITRUS BROWN SPOT DISEASES HATİCE KOÇ DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ali ERKILIÇ Year: 2003, Page: 57 Jury : Prof. Dr. Ali ERKILIÇ : Prof. Dr. N. Kemal KOÇ : Assist. Prof. Dr. Şener KURT In this study, the effects of 16 fungicides belonging to 6 different fungicide groups on in vitro mycelial growth, spore germination and hyphal development of germinated spores of Alternaria alternata f.sp. citri, as well as on the pathogenicity of this fungus in Minneola tangelo shoots, were investigated. Systemic fungicides showing a strong effect on mycelial growth were (in descending order) iprodione, difenoconazole and difenoconazole+propiconazole, while the protective fungicide fluazinam was highly effective at concentrations of lppm upwards. The most significant effect on spore germination was achieved by applying folpet. maneb, metiram and propineb+cymoxanil only inhibited spore germination at high concentrations of 50 to 80%. Nearly all tested fungicides affected the post-germination hyphal development of the pathogen, starting at concentrations of lOppm; the highest effectivity was found in the systemic fungicides of the triazole group, with the exceptions of triadimenol and triadimefon. Maneb, metiram, cyproconazole, difenoconazole and difenoconazole+ propiconazole reduced the establishment of infections in Minneola tangelo shoots by 91.6 to 99.8%. The copper hydroxide preparations inhibited disease development by 44.4 to 96.3%, depending on active ingredient content and formulation. These results show the necessity to use different fungicides with different timing when trying to control the disease.