Bazı magnetik malzemelerin fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of physical properties of some magnetic materials
- Tez No: 135690
- Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MnxMg1_xTiO 3, Seyreltilmiş antiferromagnet, Mn^Mg^TiO 3, diluted antiferromagnet II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI MAGNETTK MALZEMELERİN FİZİKSEL özelliklerinin incelenmesi Berdan ÖZKURT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİK Yıl: 2003, Sayfa:57 Jüri : Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİK : Prof. Dr. Kerim KIYMAÇ : Prof. Dr. Osman SERİNDAĞ Bu çalışmadaki esas amaç, MnIMg,_xTi03 malzemesinin fiziksel ve yapısal özelliklerinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada örnek katıhal tepkime yöntemiyle hazırlandı ve XRD analizleri örneklerin farklı kristal fazlarda olduğunu gösterdi. x 'in değişen değerlerinin örneğin mikro yapısı üzerindeki etkileri araştırıldı. Elektriksel direnç ölçümleri, dört nokta yöntemiyle yapıldı ve SEM analizi ise örneğin tanecikli yapısı hakkında bilgiler verdi. Bu çalışmanın giriş kısmında, MnxMgj_xTi03 'ün fiziksel özellikleri özetlendi. Tezin önceki çalışmalar kısmında ise, bu malzemenin magnetik özellikleri ile ilgili son gelişmeler verildi. Bu çalışmanın diğer kısımlarında ise Mn^Mg^TiOj malzemesinin kristal yapısı incelendi ve deneysel sonuçlar yorumlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF PHYSICAL PROPERTIES OF SOME MAGNETIC MATERIALS Berdan ÖZKURT DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİK Year: 2003, Pages:57 Jury: Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİK : Prof. Dr. Kerim KIYMAÇ : Prof. Dr. Osman SERİNDA? The main purpose of this work is to investigate the physical and structural properties of Mn^Mgj^TiO 3 material. The samples were prepared by using a solid state reaction technique the scope of this thesis, and XRD analysis showed that samples have different crystal phases. The effect of changing x values on the microstructure of sample were investigated. The electrical resistance measurements were done by the four point method, and the SEM analysis gave the valuable information about the grain structure of the samples. In the introduction of this thesis; the physical properties of Mn^Mg^TiO 3 have been summarized. In the second part of this thesis, the recent developments related to the magnetic properties of this material are given. In the other parts of this work, the crystal structure of Mn^Mg^TiOj materials are investigated and the experimental findings have been discussed.