Wind energy potential in some locations of Turkey
- Tez No: 135691
- Danışmanlar: PROF. DR. BEŞİR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar enerjisi, Frekans dağılımı, Rüzgar Atlası, WASP II, Wind energy, Frequency distribution, Wind Atlas, WASP
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'NİN BAZI BÖLGELERİNDE RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ MEHMET BİLGİLİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Yıl:2003, Sayfa: 80 Jüri : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Prof. Dr. RTuğrul OĞULATA Doç. Dr. OrhanBÜYÜKALACA Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki rüzgar enerji kaynaklarının değerlendirilmesi için meteorolojik temelleri tespit etmek ve rüzgar gücü potansiyelinin değerlendirilmesi için uygun bilgileri sağlamaktır. Bu amaç için Antakya, İskenderun ve Dörtyol Meteoroloji İstasyonu'nda 1992 ve 2001 yıllan arasında gözlenen saatlik rüzgar bilgileri kullanılmıştır. Hesaplamalar, bu çalışma için hazırlanılan uygun bilgisayar programlan ve WASP (Rüzgar Atlas Analiz ve Uygulama Programı) olarak bilmen nümerik bir model kullanılarak yapılmıştır. Hakim rüzgar yönleri, ortalama değerler, günlük, aylık ve yıllık değişimler ve frekans dağılımı belirlenmiştir. Sonuçlar yer yüzeyinden yüksekliklere göre smıflandınlmıştır. Sonunda, bu bölgelerin Rüzgar Atlası, rüzgar hız ve potansiyel değerleri üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS THE WIND ENERGY POTENTIAL IN SOME LOCATIONS OF TURKEY MEHMET BİLGİLİ DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNIVERSITY Supervisor : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Year: 2003, Pages: 80 Jury : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Prof. Dr. RTuğrul O?ULATA Assoc. Prof. Dr. Orhan BÜYÜKAL AC A The aim of this study is to establish the meteorological basis for the assessment of wind energy resources in East Mediterranean Region of Turkey and provide suitable data for evaluating the potential wind power. For this purpose, hourly wind data which were observed between the years 1992 and 2001 at Antakya, İskenderun and Dörtyol Meteorological Stations were used. Calculations were made using appropriate computer programs which were prepared for study and a numerical model which is known as WASP (Wind Atlas Analysis and Application Program). The dominant prevailing wind directions, the mean values, the daily, monthly and annual variations and the frequency distributions were determined. Results were classified according to the height above ground level. Finally, the Wind Atlas of these regions, in the form of contours of constant wind speed and wind potential, were produced.