Işıldayan (scintillating) fiberler ile dedeksiyon teknikleri
Dedection techniques using scintillating fibers
  1. Tez No: 135689
  2. Yazar: MUSTAFA NUMAN BAKIRCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sintilatörler, Sintilatör Fiberler, İz Dedektörleri, Scintillators, Scintillating Fibers, Tracking Dedectors II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada sintilatör fiberler ve bunların yüksek enerji fiziğinde, astrofizikte ve tıpta kullanıldığı uygulama alanları açıklanmıştır. Sintilatör fiberler sahip oldukları hızlı bozunma zamanlan, esneklikleri ve kolay elde işlenebilir olmaları nedeniyle yüksek uzaysal çözünürlük ve yüksek hız gerektiren dedektör uygulamalarının ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. Sintilatör fiberlerin kullanıldığı dedektör sistemleri hızla gelişmekte olan bir konudur. Özellikle pozisyon duyarlı fotoçoğaltıcılar ile beraber kullanıldıkları sistemlerin geliştirilerek tıptaki ve kalite kontrolündeki uygulamaları için yeni teknolojilerin geliştirileceği bir proje önerisi Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı çerçevesinde hazırlanmaktadır. Çukurova Üniversitesi yüksek enerji fiziği grubu bu proje önerisine katılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, scintillating fibers and its applications in high energy physics, astrophysics and medicine were described. Because of their fast decay time, flexibility and easy handling, they meet the requirements of high spatial resolution and fast response time for the dedector applications. The field of dedector systems with scintillating fibers is growing rapidly. A project is being prepared to developing systems using photomultipliers with scintillating fibers for medical and quality control applications in the frame of European Union 6th Framework projects. The Çukurova University high energy physics group has joined this project.