Gilinder mağarasında bulunan seramiklerin arkeometrik yönden incelenmesi
The Archaeometric analyses of the Gilindere cave
  1. Tez No: 135694
  2. Yazar: MUSA SERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KAPUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Gilindire Mağarası, Arkeometri, Arkeoloji, Mineraloji, Mikromorfoloji, Gilindire Cave, Archaeometry, Archaeology, Mineralogy, Micromorphology n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ GİLİNDİRE MAĞARASINDA BULUNAN SERAMİKLERİN ARKEOMETRİK YÖNDEN İNCELENMESİ MUSA SERDEM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARKEOMETRİ ANABİLİM DALI Danışman Yd Jüri Prof. Dr. Selim KAPUR 2003, Sayfa: 110 Prof. Dr. Selim KAPUR Prof. Dr. Levent ZOROĞLU Doç. Dr. Hasan ÇETİN Bu tez çalışmasında, Gilindire Mağarası'ndan (Aydıncık, İçel), yüzey buluntusu olarak elde edilen ve Geç Neolitik - Erken Kalkolitik Çağ ile Erken Tunç Çağlan'na tarihlendirilen seramikler üzerinde Mikromorfolojik, Mineralojik ve Kimyasal analizler, tanımlamalar yapılarak; seramik teknolojisinin nitelikleri, seramik hammadde kaynaklan gibi soruların yanıtlanması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen tüm analiz sonuçlan değerlendirilerek Gilindire Mağarasında bulunan seramiklerin yapımında Aydıncık ve yakınlarındaki metamorfik ve volkanik kökenli hammadde kaynaklarının kullanıldığı saptanmıştır. Ayrıca seramik örneklerin, teknolojik ve hammadde özellikleri değerlendirilerek, Geç Neolitik, Erken Kalkolitik ve Erken Tunç çağlarına tarihlendirilebilecekleri ortaya konmuştur. Araştırma ve analizlerin sonuçlan bir kez daha arkeometrik yaklaşımların, arkeolojik çalışmalara ve yorumlamalara katkılar sağlayacağım ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE ARCHAEOMETRIC ANALYSES OF THE GİLtNDİRE CAVE CERAMİCS MUSA SERDEM DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Selim KAPUR Year : 2003, Pages; 110 Jury : Prof. Dr. Selim KAPUR Prof Dr. Levent ZORO?LU Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇETİN The aim of this study is to determine the raw material sources and technology of the Late Neolithic - Early Chalcolithic along with Early Bronz age ceramics of the Gilindire cave (Aydıncık). The study comprised of detailed analyses of micmorphology, mineralogy and chemistry. The use of metamorphic and volcanic raw materials were determined in the ceramics studied. The micromorphological properties of the samples revealed the technologies of the dates of the ceramics. The results revealed the contribution of Archaeometry to archaeologic studies.