Feke/Adana kuvarsitlerinden cam kumu eldesinde ısıl işlemlerin zenginleştirmeye etkilerinin araştırılması
Study of heating and quenching effects upon benefication of Feke/Adana quartzite in glass sand
- Tez No: 135693
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kuvarsit, Isıl İşlem, Anisoğutma, Öğütme. Flotasyon
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ FEKE /ADANA KUVARSİTLERİNDEN CAM KUMU ELDESINDE ISIL İŞLEMLERİN ZENGİNLEŞTİRMEYE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI HASAN İLKER PALAMUT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr.Mehmet YILDIRIM Yıl : 2003, Sayfa : 63 Jüri : Prof.Dr.Mesut ANIL Prof.Dr.Servet YAMAN Doç.Dr.Oktay BAYAT Yrd.Doç.Dr.Mehmet YILDIRIM Yrd.Doç.Dr.A.Mahmut KILIÇ Bu çalışmada,ısıl işlemin ve su ile ani soğutmanın, numunenin öğütme ve flotasyon karakteristikleri üzerine etkileri araştırılmıştır.Öğütülebilirlik üzerine ısıtmanın etkilerini belirlemek için,600°C'de Vı saat ısıtılarak ani soğutulmuş ve orijinal numune (ısıtılmamış) Bondiş indeksleri deneysel olarak bulunmuştur.Orijinal numuneye kıyasla,ısıtılmış-ani soğutulmuş numune Bond iş indeksi %43 azalmıştır. 600°C'de Vı saat ısıtılarak ani soğutulan numunenin -75um boyutundan yıkanması ile Fe203 atma verimi orijinal numuneye kıyasla %29 artmıştır. Uygulanan ısıl işlemler, sulfonat flotasyonunda Fe203 atma verimini -1 lmm ve -500um boyutlu numuneler için sırasıyla yaklaşık %6 ve %10 arttırmıştır. Isıl işlemlerle;ilmenit mineral yüzeylerindeki Fe1"2 iyonları Fe+3 iyonlarına yüksel tgenerek flotasyon kabiliyetinin artmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STUDY OF HEATING AND QUENCHING EFFECTS UPON BENEFICIA f ION OF FEKE/ADANA QUARTZITE IN GLASS SAND PRODUCTION H.ILKER PALAMUT INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst. Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM Year : 2003, Pages : 63 Jury : Prof.Dr.Mesut ANIL Prof.Dr.Servet YAMAN Assoc.Prof.Dr.Oktay BAYAT Asst. Prof.Dr.Mehmet YILDIRIM Asst. Prof.Dr.A.Mahmut KILIÇ In this study, effects of heat treatment followed by water quenching on grinding and flotation characteristics of the sample were investigated.In order to determine the heating effects on the grindabilitiy,the Bond work index of the sample heated at 600°C for Vi h then quenched and the original sample were experiamentally found.Here,in comparison with the original sample,heated and quenched samples Bond work index decreased 43%. After heating the quartzite sample at 600°C for again Vi h followed by quenching Fe203 recovery was higher about %29 than untreated sample by only eliminating -75um sized fraction from the ground product.Heating exposure increased Fe203 recovery in the sulphonate flotation 6% and 10% for the samples sized into -11mm and -500(im respectively.Heating exposure also caused to oxidation of ferrous ions to ferric ions on the ilmenite mineral surfaces which improved the flotability of these particles. KeyWords :Quartzite, Heating, Quenching, Grinding, Flotation II