Stresses in composite, thick-walled, cylindrical pressure vessels
Kompozit, kalın cidarlı, silindirik basınçlı kaplarda gerilmeler
- Tez No: 135701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAKİ TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıkı Geçme, Sıkı geçme Basıncı, Radyal ve Teğetsel Stresler, Kalın Cidarlı Silindirler. II
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KOMPOZIT, KALIN CİDARLI, SİLİNDİRİK BASINÇLI KAPLARDA GERİLMELER GÖKMEN DENİZ DUMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Naki TÜTÜNCÜ Yıl: 2003, Sayfa:49 Jüri : Doç. Dr. Naki TÜTÜNCÜ : Prof. Dr. Vebil YILDIRIM : Yrd. Doç. Dr. Beytullah TEMEL Kalın cidarlı silindirlerde sıkı geçme işlemi, uygulamada geniş kullanıma sahiptir. Bu çalışmada homojen izotropik, homojen olmayan izotropik, homojen ortotropik, homojen olmayan ortotropik kalın cidarlı silindirler için kapalı formdaki radyal ve teğetsel gerilme denklemleri, elastisite teorisi kullanılarak elde edilmiştir. Daha sonra bu denklemler yardımıyla kalın cidarlı silindirler kullanılarak oluşturulan sıkı geçme sistemlerinde radyal ve teğetsel gerilme dağılımları boyutsuz olarak incelenmiştir. Homojen olmayan silindirler için, elastisite modülünün cidar kalınlığı boyunca değiştiği kabul edilmiş ve Poisson oram da sabit olarak alınmıştır. Gerilme değerleri Mathematica programı kullanılarak hesaplanmış ve sıkı geçme durumunda silindirlerdeki gerilme dağılımları grafik halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STRESSES IN COMPOSITE THICK WALLED CYLINDRICAL PRESSURE VESSELS GÖKMEN DENİZ DUMAN DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Naki TÜTÜNCÜ Year: 2003, Pages: 49 Jury : Assoc. Prof. Dr. Naki TÜTÜNCÜ : Prof. Dr. Vebil YILDIRIM : Assist. Prof. Dr. Beytullah TEMEL Shrink-fıt thick-walled cylinders have been widely used in applications. In this study, closed-form solutions for radial and tangential stresses in thick-walled cylinders for cases of homogenous isotropic, nonhomogenous isotropic, homogenous orthotropic, and nonhomogenous orthotropic are obtained in dimensionless form using the theory of infinitesimal plane elasticty. Using these solutions the radial and tangential shrink-fit stress distributions for different cases are calculated. In nonhomogenous cases, material stiffness obeying a simple power law is assumed to vary through the wall thickness and Poisson's ratio is assumed constant. The stresses are calculated using Mathematica and the stress distributions in cylinders are presented in the form of graphs. KeyWords: Shrink-Fit, Shrink-Fit Pressure, Radial and Tangential Stresses, Thick- Walled Cylinders.