Adana Büyükşehir Belediyesi asfalt şantiyesinin çevresel etkileri üzerine bir araştırma
A Study on the environmental impacts of asphalt plant of Adana Metropolitan Municipality
- Tez No: 135702
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Asfalt, Asfalt Şantiyeleri, Hava Kirliliği, Çevresel Etki * NO2 ve NO dışında kalan diğer NO'lu bileşikler, Asphalt, Asphalt Plants, Air Pollution, Environmental Impacts. * Other NO compounds II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ASFALT ŞANTİYESİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Eşe ÖZDEMİR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Yıl: 2003 Sayfa:74 Jüri: Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL : Prof. Dr. Türker ALTAN : Prof. Dr. Zülküf KAYA Bu çalışma ile Adana Büyükşehir Belediyesi Asfalt Şantiyesinin asfalt üretimi sırasında oluşan çevresel etkiler saptanmaya çalışılmıştır. Çalışma bulgularına göre; söz konusu şantiyeden asfalt üretimi sırasında NO, NO2, NOx, CO, SO2 gazları ve toz açığa çıktığı saptanmıştır. Ancak hava kirliliği ölçümleri sonucunda NO, NOx*, NO2 ve CO'in Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliğinde verilen Uzun Vadeli Sınır Değeri (UVS) ve Kısa Vadeli Sınır Değerlerini (KVS) aşmamaktadır. Buna karşılık ölçümü yapılan SO2 gazı ve toz imisyon değerleri ise aynı yönetmelikteki UVS ve KVS değerlerini aşmaktadır. Gürültü kirliliği ölçümlerinde ise; şantiye alanının en yakın yerleşimden 1 km'den uzak olması nedeni ile burada oturanları rahatsız etmemektedir. Ancak şantiye çalışanları, asfalt üretimi sırasında yüksek ses rahatsızlık verici boyutta olduğunu bildirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS A STUDY ON THE ENVIRONMENTAL IMPACTS OF ASPHALT PLANT OF ADANA METROPOLITAN MANICIPALITY Eşe OZDEMIR Department of Landscape Architecture Institute Natural And Applied Sciences University of Çukurova Supervision Prof. Dr. Muzaffer YUCEL Year: 2003 Pages: 74 Jury : Prof. Dr. Muzaffer YUCEL : Prof.Dr.TürkerALTAN : Prof. Dr. Zülküf KAYA As a result of this study, it was determined that NO, NOx, NO2, CO, SO2 gasses and dust are released from this construction site during the asphalt production process. However, measurement of air pollution for NO, NOx, NO2 and CO gasses were within the long and short term limits of Air Quality Protection Law. On the other hand SO2 and dust emission values exceeded the long term (UVS) and short term (KVS) limits. The noise does not cause any inconvenience for the inhabitants as the closest settlement is 1 km away from the construction site. However, workers in the construction site reported high level of noise during the asphalt production process.