Yüreğir (Adana) bölgesindeki kaliçi ve tersiyer birimlerinin mühendislik özellikleri
Engineering properties of caliche and tertiary units of Yüreğir (Adana) region
  1. Tez No: 135717
  2. Yazar: MÜZEYYEN ŞEVKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAY ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Düşmeler, Eş Şiddet, Kaliçi, Yüreğir II, . Earthquake, Falls, Isoseismal, Caliche, Yüreğir III
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz DOKTORA TEZİ YUREGIR (ADANA) BÖLGESİNDEKİ KALICI VE TERSİYER BİRİMLERİNİN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ Müzeyyen ŞEVKİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : YrcLDoç.Dr. Altay ACAR Yd: 2002, Sayfa: 125 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Doç. Dr. Şaziye BOZDAG Yrd.Doc.Dr. Sedat TÜRKMEN Bu çalışma da Adana ve Ceyhan arasında yer alan Yüreğir bölgesinin Pliyo- Kuvaterner yaşlı kaliçileriri ve Tersiyer'de çökelmiş birimlerin mühendislik özellikleri ortaya konmaktadır. Bölgenin hidrojeolojik konumu, su kuyulanndaki statik ve dinamik seviyeler göz önüne alınarak hidrojeolojik harita üzerinde açıklanmıştır. Birimlerin jeomekanik davranışlarının yamaçlara ve yapılara olan etkisi, yamaç stabilitesi açısından incelenmiştir. Yaklaşık 460 km2'lik bir alanda, yamaç eğimi, boşluk suyu basıncı, yatay dinamik kuvvetler ve yapılaşma gibi farklı nedenler sonucu oluşan duraysızlık problemleri bu birimlerde gözlenmiştir. Düşme, kayma ve akma karakterinde olan bu yamaç hareketleri arazide 1/25000'lik ölçekteki topografik harita ölçeğinde çalışılmıştır. Ayrıca 27 Haziran 1998 Adana-Ceyhan Depremi'nin çalışma alanında oluşturduğu etkiler eş değer şiddet haritası kapsamında değerlendirilmiştir. Bu çalışma sonunda bölgenin genel jeoloji, hidrojeoloji, eğim, mühendislik jeolojisi ve eş şiddet haritaları aynı ölçekte hazırlanarak, birbirleri ile olan ilişkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS ENGINEERING PROPERTIES OF CALICHE AND TERTIARY UNITS OF YÜRE?İR (ADANA) REGION Müzeyyen ŞEVKİN DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assis.Prof.Dr. Altay ACAR Year : 2003, Pages: 162 Jury : Assis.Prof.Dr. Altay ACAR Assoc.Prof.Dr. Şaziye BOZDA? Assis. Prof. Dr. Sedat TÜRKMEN This work explains the engineering properties of the Plio-Quaternary caliche and Tertiary units of Yüreğir Region located between Adana and Ceyhan. The hydrogeological situatation of the region was determined from the static and dynamic level of water wells, and marked on the hydrogeological map. Observations on the effects of the geomechanical behaviour of units on slopes and structures are presented, considering the slope stability. Landslides over an area of 460 km2 are observed as being generated by the instability of slopes, due to various effects, such as, slope degree, pore water pressure, dynamic horizontal forces and human activity. Falls, slides and flows, which are most common slope failures, are studied by means of the using the topographical map of the study area at a scale of 1 :25000. In addition, observations on the effects of the 1998 Adana-Ceyhan earthquake were assessed on the isoseismal map.As a result, general geology, hydrogeology, slope, engineering geology and isoseismal maps of the region were completed and compared to each other.