Domates öz nekrozu etmenleri Pseudomonas cichorii ve Pseudomonas corrugata'nın tanısı, epidemiyolojileri ve entegre mücadelesi üzerinde araştırmalar
Investigations on identification, epidemiology and integrated pest mangement of tomato pith necrosis pathogens Pseudomonas cichorii and Pseudomonas corrugata
- Tez No: 135716
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tomato, Pseudomonas cichorii, Pseudomonas corrugata, Identification, Epidemiology, Control II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
öz DOKTORA DOMATES ÖZ NEKROZU ETMENLERİ Pseudomonas cichorii VE Pseudomonas corrugata'Nm TANISI, EPİDEMİYOLOJİLERİ VE ENTEGRE MÜCADELESİ ÜZERİNDE ARAŞTERMALAR Gül ÜLKE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Özden ÇINAR Yd : 2003, Sayfa : 122 Jüri : Prof. Dr. Özden ÇINAR Prof. Dr. M. Asü YILMAZ Prof. Dr. Bülent EVLİYA Prof. Dr. Hikmet SAYGILI Yrd. Doç. Dr. Yeşim AYSAN Bu çalışmada, domateslerde öz nekrozuna neden olan etmenler Pseudomonas cichorii ve Pseudomonas corrugata 'mn tanısı klasik bakteriyolojik yöntemlerin yanı sıra serolojik yöntem ELISA ve moleküler tekniklerden PCR ile yapılmıştır. Epidemiyolojik çalışmalarda etmenlerin tohum, toprak ve bitki artıklarında yaşam süreleri belirlenmiştir. Etmenlerin mücadelesinde tohum uygulamaları, solarizasyon uygulaması, antagonistler, bitki ekstraktlannın etkisi araştırılmıştır. P. corrugata'ran beş, P. cichoriVmn. dört ay domates tohumlarında yaşayabildikleri ve tohumlarda birincil inokulum kaynağını oluşturdukları saptanmıştır. Her iki etmende toprakta yaklaşık dört ay yaşamlarını sürdürebildikleri saptanmıştır. Bitki artıklarında P. corrugata yaklaşık iki ay yaşamını sürdürebilmiş ancak, P. cichorii ilk inokulum gününden itibaren tekrar izole edilememiştir. Uygulamada pratik olması ve çimlenmeye etkisi göz önüne alındığında tohum uygulamalarından bronopol (Bronotak®) en etkili olarak tespit edilmiştir. In vitro koşullarda okaliptüs ve sarımsak ekstraktı etkinlik gösterirken hiçbir ekstarkttan in vfvo'da basan elde edilememiştir. Etmenlerin toprak ve bitki kalıntılanndaki yapay ve doğal inokulumunu azaltmada etkili olduğu saptanmıştır. Patojenlerin gelişimini engellemede in vivo koşullarda etkinliği %80 'e varan ümit var antagonist izolatlar tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler. Domates, Pseudomonas cichorii, Pseudomonas corrugata, Tanı, Epidemiyoloji, Mücadele
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATIONS ON IDENTIFICATION, EPD3EMIOLOGY AND INTEGRATED PEST MANAGEMENT OF TOMATO PITH NECROSIS PATHOGENS Pseudomonas cichorii AND Pseudomonas corrugata Gül ÜLKE DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Özden ÇINAR Year:2003, Pages : 122 Jury : Prof. Dr. Özden ÇINAR Prof. Dr. M. Asü YILMAZ Prof. Dr. Bülent EVLİYA Prof. Dr. Hikmet SAYGILI Ass. Prof. Dr. Yeşim AYSAN Pseudomonas cichorii and Pseudomonas corrugata causing tomato pith necrosis were identified by ELISA and PCR techniques in addition to classical bacteriological methods. The survival of pathogens on tomato seeds, in soil and plant debris was investigated to determine the epidemiology of the pathogens. In the control studies of the diseases, the effect of seed treatments, soil solarization, antagonsits, and plant extracts was determined. P. cichorii and P. corrugata survived on tomato seeds for four and five months, respectively and they were found as primary inoculum source on the seeds. Both pathogens were able to survive in soil approximately for four months. While P. corrugata survived on plant debris for two months, P. cichorii could not be re- isolated from plant debris after first inoculation day. Bronopol (Bronotak®) was found as the most effective seed treatment due to its practical use and no side effect on germination. Eucalyptus and garlic extracts showed effectiveness in vitro, however no extracts were found effective in preventing bacterial growth of pathogens in vivo. Solarization was found effective to reduce the natural and artificial inoculum of pathogens in soil and plant debris. Antagonists having %80 effect in controlling the pathogens in vivo conditions, was found as hopeful isolates.