Aksu (Kahramanmaraş) nehrinin bakteriyolojik kirlilik düzeyinin belirlenmesi ve Enterobacteriaceae üyelerinde antibiyotik ve ağır metal dirençliliği
Determination of levels of bacterial contamination in the Aksu River (Kahramanmaraş) and determination of antibiotic and heavy metal resistance in Enterobacteriaceae species
  1. Tez No: 135725
  2. Yazar: SEVİL TOROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK DİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Aksu Nehri, Enterobacteriaceae, Dirençlilik, Konjugasyon, Aksu River, Enterobacteriaceae, Resistance, Conjugation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada Aksu nehrindeki Enterobacteriaceae grubuna ait bakteriler, bu bakterilerin antibiyotik ve ağır metal dirençliliği ile bu dirençliliğin eliminasyonu ve dirençlilik transferi incelenmiştir. Aksu nehrinde bakteriyel kirliliğin yoğun olduğu belirlenmiştir. Su örneklerinden Enterobacteriaceae familyasına ait 67 suş izole edilmiş olup, izolatlar arasmda E. coli %612, Klebsiella sp. %29.8, Citrobacter sp. %1.5, Pseudomonas sp. %1.5 oranında temsil edilmektedir. tzole edilen suşlarda KP, ATM, CRP, CZ, SAM, FOX, IPM, CEF, CFZ, CRO, MER, CTX antibiyotiklerine karşı dirençlilik testi yapılmış olup, %76.1'inde çoklu antibiyotik dirençliliği tesbit edilmiştir. Bu izolatlann Ni, Cd, Cu, Cr ağır metalleri için dirençlilik frekansı belirlenmiştir. Bu ağır metallere karşı bakterilerin %94'ünün çoklu ağır metal dirençliliği gösterdiği bulunmuştur. Nitrocephin metoduna göre bakterilerin beta-laktamaz üretme yetenekleri test edilmiş ve bu izolatlann %49.3'ünün beta-laktamaz ürettiği bulunmuştur. Beta-laktamaz testi sonucu pozitif olan 1 1 suş Ethidium Bromid ile dirençlilik eliminasyon testine tabi tutulmuş ve KP, ATM, CRP, CZ, SAM, FOX, IPM, CEF, CFZ, CRO, MER antibiyotikleri için farklı oranlarda dirençlilik eliminasyonu saptanmıştır. E.coli ve Klebsiella sp. cinsleri arasmda yapılan konjugasyon denemelerinde KP, ATM, CRP, CZ, SAM, FOX, IPM, CEF, CFZ, CRO, MER antibiyotikleri için konjugasyon gerçekleşmiştir. Konjugantlardan plazmid izolasyonu yapılarak, plazmid DNA' sı agaroz jel elektroforezinde separe edilmiş, plazmid saptanamamıştır. Herhangi bir arıtma işlemine tabi tutulmadan şehirsel ve endüstriyel atıkların akarsular gibi yüzey sularına verilmesinin bakterilerde antibiyotik ve ağır metal dirençliliğini artırdığı, enfeksiyon hastalıklarına neden olan bakteriler ile antibiyotik ve ağır metal dirençliliğinin akarsular tarafından geniş alanlara yayıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, on the bacteria belonging to Enterobacteriaceae isolated from the Aksu River, the antibiotic, heavy metal resistance, the elimination of their resistance and resistance transfer were examined. A heavy bacterial contamination was determined in the Aksu River. 67 strains Enterobacteriaceae were isolated in the water samples, and among the isolates, E. coli were represented at a rate of 67.2, Klebsiella sp. at a rate of 29.8%, Citrobacter sp. at a rate of 1.5% and Pseudomonas sp. at a rate of 1,5%. Resistance tests against KP, ATM, CRP, CZ, SAM, FOX, IPM, CEF, CFZ, CRO, MER, CTX antibiotics were carried out in the isolated strains, and in 76% of them a multiple antibiotic resistance was determined. The resistance frequency of the isolates was determined for the following heavy metals: Ni, Cd, Cu, and Cr. 94% of the bacteria showed a multiple resistance against these heavy metals. According to the Nitrocephin method, the bacteria were tested for beta-lactamases producing ability and 49.3 % of the isolates were found to be beta-lactamase producing. On the beta-lactamase producing 11 strains, resistance elimination test was carried out by using ethidium bromide and resistance elimination was observed in different rate for the antibiotics, KP, ATM, CRP, CZ, SAM, FOX, IPM, CEF, CFZ, CRO and MER. Conjugation between E.coli and Klebsiella sp were seen in different rates for KP, ATM, CRP, CZ, £AM, FOX, IPM, CEF, CFZ, CRO, and MER antibiotics in the conjugation experiments. By isolating plasmids from conjugates the plasmid DNA were separated in Agarose Gel Electrophoresis but no plasmid determined. These results suggest that releasing of urban and industrial wastewater into surface waters as running waters without treatment process increases the bacterial resistance against antibiotics and heavy metals. Subsequently the infectious diseases, antibiotic resistance and heavy metal resistance are spreaded on large areas.