Topraksız biber tarımında mikorizaların etkileri
The Effects of mycorrhizas on soilless pepper cultivation
- Tez No: 135724
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ABAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mikoriza, Biber, Topraksız kültür, Bitki gelişimi, Mycorrhiza, Capsicum annuum, Soilless culture, Plant growing II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
öz DOKTORA TEZt TOPRAKSIZ BİBER TARIMINDA MIKORIZALARIN ETKİLERİ Özlem İKİZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇEBİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Kazım ABAK Year: 2003 Sayfa: 182 Jüri : Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. Nebahat SARI Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ Prof. Dr. Ayşe GÜL Yrd. Doç. Dr. Yıldız DAŞGAN Topraksız kültürde biber yetiştiriciliğinde iki farklı mikoriza türünün {G.caledonim, G.clarum) üç farklı biçimde uygulanmasının (“tohum ekimi zamanında bir kez”,“fide dikimi zamanında bir kez”ve“tohum ekimi + fide dikimi zamanında iki kez”) bitki gelişmesi, verim ve bitkinin beslenme durumu üzerine etkileri araştırılmıştır. Perlit ve toprak ortamında birinci yıl ilkbahar ve ikinci yıl sonbahar yetiştiriciliği şeklinde planlanan ve iki yıl ardarda yürütülen denemelere ek olarak ikinci yıl bir de saksı denemesi yapılmıştır. Her üç denemede de dikimden itibaren her üç haftada bir bitki gelişme parametreleri ölçülmüş, meyve verimi incelenmiş, ayrıca köklerde infeksiyon ve yapraklardaki bitki besin içeriklerine bakılmıştır. Mikoriza uygulanan parsellerde iyi bir infeksiyon olduğu görülmüş buna bağlı olarak da özellikle kök gelişimine ait (kök uzunluğu, kök yaş ve kuru ağırlığı) bitki gelişme parametreleri kontrole göre yüksek bulunmuştur. Perlit ortamında, toplam bitki kuru ağırlığım mikorizanın bir kez uygulanması birinci denemede %20, ikinci denemede %18, saksı denemesinde %25 oranında yükseltirken; iki kez uygulama birici denemede %30, ikinci denemede ise %34 oranında yükseltmiştir. Yapraklardaki bitki besin içerikleri özellikle birinci denemede mikoriza uygulanan parsellerde kontrole göre yüksek bulunmuştur. Erkenci ve toplam verim değerleri kontrol parsellerine oranla uygulama parsellerinde daha yüksek bulunmuş, ancak bu farklılıklar istatistiksel anlamda önemli bulunmamıştır. Saksı denemesinde mikoriza uygulaması bitki başına meyve miktarım da yükseltmiştir. Sonuç olarak topraksız kültür ortamında, ortama mikoriza ilavesinin bitki gelişimi ve verimini olumlu yönde etkilediği ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE EFFECTS OF MYCORRHIZAS ON SOILLESS PEPPER CULTIVATION Özlem İKİZ DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Kazım ABAK Year: 2003 Pages: 182 Jury : Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. Nebahat SARI Prof. Dr. Ibrahim ORTAŞ Prof. Dr. Ayşe GÜL Asst. Prof. Yıldız DAŞGAN In the soilness culture, the effect of three different treatments (ones in seed sowing, ones in transplanting, and twice in seed sowing + transplanting) of two mycorrhiza species (G.caledonim, G.clarum) on plant development, yield and contents of plant nutrients are researched in cultivation greenhouse grown of pepper. In addition to the two years experiment planning as the spring and autumn cultivation in the first and second years respectively and cultiveted in both soil and soilless cultures in each cases, a pot trial is realized in the second year. Starting from transplanting by three weeks intervals the development parameters of the plants, fruit yield, infection ratio of the roots and nutrient contens of the leafs are researched periodically in each of the three experiments. Good mycorrhizal infection observed in the plots treated by mycorrhiza and these plots the plant development parameters, especially the parameters releted with the root development (root length, root dry and fresh weight) were higher than the control plants. While the plant dry weight increased %20, %18 and %25 in the first, second and pot trials respectively when the mycorrhiza is applied twice application of mycorrhiza increased %30 and %34 in the first and second experiments respectively. Especially in the first experiment, the leaf nutrient contents of the plants treated by mycorrhiza were higher than control plants. In spite of high early and total yields observed in the mycorrhiza applied plots with respect to the control plants, the differences are not important in statistical sense. Mycorrhiza application also increased the fruit amount per plant. As conclusion, it is revealed that, in soilless culture of pepper, the addition of mycorrhiza effects the plant development and yield positively.