Kırmızı biber (Capsicum annum), kadife çiçeği (Tagetes erecta) ve sentetik astaksantinin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nın pigmentasyonu ve büyümesi üzerine etkileri
Effects of red pepper (Capsicum annum), marigold flower (Tagetes erecta) and synthetic astaxanthin on pigmentation and growth of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
  1. Tez No: 135733
  2. Yazar: HAKAN MURAT BÜYÜKÇAPAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT YANAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Pigmentasyon, Oncorhynchus mykiss, Astaksantin, Kırmızı Biber, Kadife Çiçeği
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz DOKTORA TEZİ KIRMIZI BİBER (Capsicum annum), KADİFE ÇIÇEGI (Tagetes erecta) VE SENTETİK ASTAKSANTİNİN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus mykissymN PİGMENTASYONU VE BÜYÜMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Hakan Murat BÜYÜKÇAPAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç. Dr. Mahmut YANAR Yıl : 2003, Sayfa : 84 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Mahmut YANAR Prof.Dr. Cahit ERDEM Doç.Dr. Metin KUMLU Yrd.Doç.Dr. Nazmi TEKELİOĞLU Yrd.Doç.Dr. Ahmet ALP Bu çalışmada, karotenoyit içeren değişik oranlardaki bitkisel yem kaynakları ve sentetik astaksantinin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykissynm pigmentasyonu ve büyümesi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışma 2 ayrı denemeden oluşmaktadır. Deneme 1: Balıklar (109.81-114.99g) %1.6, 2.4, 3.2 oranlarında kadife çiçeği (Tagetes erecta), %4.4, 6.6, 8.8 oranlarında kırmızı biber (Capsicum annum), 100 mg/kg sentetik astaksantin ve kontrol grubundan oluşan diyetlerle 60 gün boyunca beslenmiştir. Gruplar arasında, et dokuda en yüksek karoyenoyit birikimini sentetik astaksantin (6.42 mg/kg) sağlarken, bunu eşdeğer total karotenoyit içeren (100 mg/kg) kırmızı biber (5.78 mg/kg) ve kadife çiçeği (5.59 mg/kg) izlemiştir (P0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Phd THESIS EFFECTS OF RED PEPPER (Capsicum annum), MARIGOLD FLOWER (Tagetes erecta) AND SYNTHETIC ASTAXANTHIN ON PIGMENTATION AND GROWTH OF RAINBOW TROUT (Oncorhynchus mykiss) Hakan Murat BUYUKÇAPAR DEPARTMENT OF AQUACULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Mahmut YANAR Year : 2003, Pages: 84 Jüri : Assist. Prof. Mahmut YANAR : Prof.Dr. Cahit ERDEM : Assoc.Prof.Dr. Metin KUMLU : Assist. Prof. Nazmı TEKELİO?LU : Assist. Prof. Ahmet ALP In this study, the effects of natural carotenoid sources and synthetic astaxanthin on pigmentation and growth of rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) were investigated. The study consisted of two experiments. Experiment I: During a 60 days experimental period, the rainbow trouts (109.81-114.95 g) were fed with diets marigold flower at 1.6%, 2.4% and 3.2%, red pepper at 4.4%, 6.6%, and 8.8%; 100 mg/kg synthetic astaxanthin; and a control diet without any inclusion. Among the groups, synthetic astaxanthin provided the highest carotenoid accumulation in the flesh (6.42 mg/kg). This was followed by red pepper (5.78 mg/kg) and marigold flower (5.59 mg/kg) each of which included equal carotenoid level (100 mg/kg) (P0.05). Keywords : Pigmentation, Oncorhynchus mykiss, Astaxanthin, Red pepper, Marigold Flower. II