Sol-jel yöntemiyle yeni seramik pigmentler
New ceramic pigments by sol-gel method
  1. Tez No: 135732
  2. Yazar: YUSUF ZİYA HALEFOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HUNAY EVLİYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik Pigment, Sol-Jel, TEOS, Malayit, Willemite, Ceramic Pigments, Sol-Gel, TEOS, Malayaite, Willemite n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz DOKTORA SOL-JEL YÖNTEMİYLE YENİ SERAMİK PİGMENTLER Yusuf Ziya HALEFOGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Hunay EVLİYA Yıl: 2003, Sayfa: 131 Jüri: Prof.Dr. Hunay EVLİYA Prof.Dr.Hamit BOZTEPE Prof.Dr. Nevzat KÜLCÜ Prof.Dr. Osman SERİNDAĞ Yrd.Doc.Dr. Necdet SAKARYA Bu çalışmada, sol-jel yöntemi ile TEOS' un (tetraetilortosilikat) hidroliz ve kondensasyonundan yeni seramik pigmentler sentezlenmiştir. Aynı seramik pigmentler geleneksel yöntemle sentezlenerek karşılaştırılmış ve sol-jel yönteminin avantajları ortaya konmuştur. Başlangıç maddesi olarak TEOS, etanol, su ve katalizör olarak HC1, sitrik asit kullanılmıştır. TEOS:etanol:su oram 1:3:4 olarak alınmış ve mineralizatör olarak borik asit kullanılmıştır. Her iki yöntemle de malayit (CaSnSiOs) ve willemite [(Zn,Co)2Si04İ yapısında pigmentler sentezlenmiştir. Sol- jel yöntemi ile bu pigmentler, renklendirici KMn04 ve Ni(N03)2ÖH20 kullanılarak 800°C'de sentezlenirken, aynı pigmentler geleneksel yöntemle bu bileşiklerin metal oksitleri kullanılarak 1200°C'de sentezlenebilmiştir. Yüksek sıcaklığa bağlı olarak, geleneksel yöntemle sentezlenen pigmentlerin renk şiddetlerinin azaldığı, homojen olmadığı ve endüstriyel sır içerisinde çözündüğü ve bu yüzden kararlı olmadıkları tespit edilmiştir. Sol-jel yöntemi ile 400°C kadar daha düşük bir sıcaklıkta sentezlenen pigmentlerin daha homojen olduğu, renk şiddetlerinin daha güçlü olduğu, sır içinde kararlılıklarından dolayı çözünmeden dağıldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS NEW CERAMIC PIGMENTS BY SOL-GEL METHOD Yusuf Ziya HALEFO?LU DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Adviser : Prof.Dr. Hunay EVLtYA Year: 2003, Pages:131 Jury: Prof.Dr. Hunay EVLtYA Prof.Dr. Hamit BOZTEPE Prof.Dr. Nevzat KÜLCÜ Prof.Dr. Osman SERÎNDA? Assist.Prof.Dr. Necdet SAKARYA The new ceramic pigments have been prepared by hydrolysis and condensation of tetraethylorthosilicate (TEOS). The same ceramic pigments obtained classical ceramic manufacturing process and sol-gel method are compared. As starting subtances TOES, ethanol, water, HC1 and citric acid have been used. TEOS: ethanol: water molar ratio 1:3:4 and as a mineralizer boric acid has been used. As a result by both of these methods malayaite and willemite are synthesized. The pigments obtained by sol-gel method have been synthesized at 800°C by using KMn04 and Ni(N03)26H20 as choromophors. The same pigments have been synthesized at 1200°C by using metal oxide in traditional methods. Due to the high temperature colour intensity has been decrease in traditional methods, not homogeneity and dissolve in industrial glaze therefore obtained unstable. The pigments are synthesized with 400°C sol-gel method which is considered to be a low temperature, in that case the pigments turned out to be more homogeneity, the colour intensity stronger with in the industrial glaze the pigments was dispersed due to stability.