Fertigasyon uygulamalarının içten geçik (in-line) damlatıcılarda tıkanmaya etkileri
The Effects of fertigation on clogging of in-line emitters
  1. Tez No: 135749
  2. Yazar: SEFER BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT ÖZEKİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Damla Sulama, Fertigasyon, Tıkanma, Yıkama, drip irrigation, fertigation, clogging, flushing. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
oz DOKTORA TEZİ FERTİGASYON UYGULAMALARININ İÇTEN GECİK (IN-LINE) DAMLATICILARDA TIKANMAYA ETKİLERİ Sefer BOZKURT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Bülent ÖZEKİCİ Yıl: 2003, 240 Sayfa Jüri:Prof.Dr.Bülent ÖZEKİCİ ProfDr.RızaKANBER Prof.Dr.İbrahim ORTAŞ Prof.DrAttila YAZAR Doç.Dr.Sermet ÖNDER Bu çalışma, Samandağ yöresi kuyu suları ile yapılan farklı fertigasyon uygulamalarının içten gecik (in-line) damlatıcılarda tıkanmaya olan etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme M.K.Ü. Samandağ Meslek Yüksekokulu uygulama serasında 2001-2002 yıllarında yürütülmüştür. Üç farklı damla laterallerine üç farklı gübre (gübresiz, MKP+Ca(N03)2 +KNO3+KSO4+NH4NO3 ve NH4NO3+KSO4+MKP), formları, basınçlı yıkama (flushing) yapılan ve yapılmayan gruplar halinde üçer yinelemeli olarak uygulanmıştır. Araştırmada, tıkanıklığı belirlemek amacıyla her dönem başı ve sonunda damlatıcı debi testleri yapılmıştır. Sonuçta, farklı formlardaki gübrelerin damlatıcı tıkanıklığına farklı etkileri olduğu; özellikle kalsiyum ve sülfatlı gübrelerin tıkanmaya daha çok neden olduğu ve tıkanmadan en çok, en düşük debiye sahip damlatıcılann etkilendiği saptanmıştır. Asit uygulamaları ve yıkamalar, damlatıcı tıkanıklığını azaltmış; ancak, bu durum, istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE EFFECT OF FERTIGATION MANAGEMENT OF THE DIFFERENT TYPE OF IN-LINE EMITTERS ON EMITTER CLOGGING Sefer BOZKURT DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr.Bülent ÖZEKİCİ Year: 2003, 240 Pages Jury: Prof.Dr.Bülent ÖZEKİCİ Prof.Dr.RızaKANBER Prof.Dr.İbrahim ORTAŞ Prof.Dr.Attila YAZAR Assoc.Prof.Dr.Sermet ÖNDER This study was carried out to determine the effects of different fertigation practices on clogging of in-line emitters using Samandağ region well water. The experiment was conducted at the research field of the Department of Greenhouse, Samandağ vocational Collage, University of Mustafa Kemal, Hatay, in 2001 and 2002. In this study, different fertilizers (no fertilizer, MKP+Ca(N03>2 +KNO3+KSO4+NH4NO3 and NH4NO3+KSO4+MKP) combinations with flushing and nonflushing management groups were applied with three replications. Emitter discharge rates were tested at the beginning and end of every season to determine the rate emitter of clogging. According to the results, it was determined that the different fertilizer forms affected the emitter clogging, differently, and fertilizers which included calcium and sulfides increased the clogging effects more than the others. Emitters that have the lowest flow rates were affected more than the others. The acid treatment and flushing management decreased emitter clogging but, it was not statistically significant.