Sanayi domatesinde damla sulama sistemi ile uygulanan farklı N dozlarının besin maddesi alınımına ve verime etkisi
- Tez No: 65750
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ANAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Processing tomato, nitrogen, fertigation
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZET SANAYİ DOMATESİNDE DAMLA SULAMA SİSTEMİ İLE UYGULANAN FARKLI N DOZLARININ BESİN MADDESİ ALINIMINA VE VERİME ETKİSİ İLENGİZ, Burhan Doktora Tezi, Ziraat Fakültesi Toprak Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Dilek Anaç Nisan 1997, 175 sayfa Bu çalışma ile Manisa İli Muradiye ilçesinde Coca-Cola Fabrikasının sözleşmeli çiftçi tarlasında iki yıl süreyle damla sulama sistemi ile yetiştirilen Brigade çeşidi sanayi tip domateste N' lu gübrelemenin verime, kuru ağırlık kitlesine, besin maddesi içeriklerine ve bir dekardan kalkan besin maddesi miktarlarına etkisi değişik dönemlerde alınan bitki örneklerinin farklı kısımlarında incelenmiştir. Bu amaçla tesadüf blokları deneme deseninde biri kontrol olmak üzere 5 tekrarlamalı düzenlenen tarla denemesinde; N (0-12-18-24-30 kg/da)' un 1/3' ü dikimden önce, 2/3' ü damla sulama sistemiyle sırasıyla (NH4)2S04, üre ve MAP formunda; P' lu gübrelerin 1/2' si dikimden önce, kalan 1/2' si damla sulama sistemi ile TSP, MAP ve Fosforik Asit formunda ve K' lu gübrelerin yine 1/2' si dikimden önce, geri kalan 1/2' side damla sulama sistemi ile K2S04 ve KN03 formunda sabit miktarlarda uygulanmıştır. Her parselden elde edilen ürün miktarları belirlenmiş, parsellerden çiçeklenme döneminden sonra 4 farklı dönemde alınan bitki örneklerinde bitki kısımlarının N, P, K, Ca ve Mg kapsamları saptanmış, ayrıca 2. yıl alınan bitki örneklerinde kuru ağırlık kitlesi tespit edilerek vegetatif ve generatif aksamlar ile bir dekardan kaldırılan N, P, K, Ca ve Mg miktarları bulunmuştur. En yüksek verim, en fazla kuru ağırlık kitlesi ve bir dekardan kaldırılan N, P, K, Ca ve Mg miktarları 24 kg/da-N uygulama dozundan elde edilmiştir. İncelenen bitki kısımlarından en yüksek N, P, K kapsamı meyvede ve en yüksek Ca ve Mg içeriği ise yaprakta bulunmuştur. En yüksek verim (9110 kg/da) denemenin birinci yılında 24 kg/da N, 15 kg/da p205 ve 30 kg/da K20 uygulamasından elde edilmiştir. İkinci yıl, elde edilen en yüksek ürün (8532 kg/da) baz alındığında bir dekardan kaldırılan N, P, K miktarları sırasıyla, 15.695, 2.752 ve 14.712 kg olarak saptanmıştır. Anahtar Kelimeler :Sanayi tipi domates, azotlu gübreleme, damla sulama ile gübreleme
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT EFFECT OF FERTIGA TED DIFFERENT N RATES ON PROCESSING TOMATO YIELD AND NUTRIENT UPTAKE İLENGİZ, Burhan Ph.D. Thesis, Faculty of Agriculture, Soil Department Supervisor: Prof. Dr. Dilek Anaç April 1997, 175 pages The objective of this study was to investigate the effect of nitrogen(N) fertigation on tomato yield and yield components. To fulfill this objective, trials were carried out 2 years successively in Manisa-Turkey under farmer conditions. In the experiments 5 rates of N (0-12-18-24-30 kg/da) performed the treatments in randomized block design with 5 replications. One third of N was incorporated preplant and 2/3 fertigated in the form of (NH^ SO4 and urea respectively. Phosphorus (15 Kg P205/da) and K (30 Kg K20/da) were applied in constant amounts, half being incorporated and the other half fertigated. Triple super phosphate (TSP), mono ammonium phosphate (MAP), K2S04 and KN03 were used as P and K sources. Brigade was the tested culture variety. Total tomato yield was determined after the two harvests. Plants were sampled at four different stages of development and separated into parts (leaf, stem, fruit and pedical). Biomass yield of these parts, their N, P, K, Ca and Mg concentrations and the nutrient uptake per unit area were measured. Results put forth that highest yield, biomass and N, P, K, Ca, Mg uptake were found in the treatment that received 24 kg/da N. Fruits were found superior to that of leaves with their higher NPK contents.