Türkiye'de organik domates ve elma üretiminde karşılaşılan bitki koruma sorunları ve mücadele yöntemlerinin belirlenmesi
Determination of the plant protection problems and the techniques used against to the plant protection problems of the organic tomato and apple production in Turkey
- Tez No: 135751
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik tarım, organik domates yetiştiriciliği, organik elma yetiştkiciliği, hastalıklarla mücadele yöntemleri, zararlılarla mücadele yöntemleri, Organic agriculture, organic tomato production, organic apple production, disease management, pest management II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
öz DOKTORA TEZİ TÜRKİYE' DE ORGANİK DOMATES VE ELMA ÜRETİMİNDE KARŞDLAŞILAN BİTKİ KORUMA SORUNLARI VE MÜCADELE YÖNTEMLERİNİN BELİRLENMESİ Fuh/a BAYSAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ahmet ÇINAR Yıl : 2003, Sayfa:216 Jüri t Prof. Dr. Ahmet ÇINAR Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. Nüket ÖNELGE Prof. Dr. Özden ÇINAR Yrd. Doç. Dr. îsmail ÇİMEN Bu çalışmada ülkemiz bitkisel organik tarımıma yapışım ve özellikle bitki koruma sorunlarının çözümünde kullanılan teknikleri saptamak amacıyla sebzecilikte domates, meyvecilikte elma yetiştiriciliği referans alınarak ülke çapında bir survey çalışması yapılmıştır. Bunun yanında ülkemizin organik tarım yapısı dünya uygulamaları ile karşüaştınlarak, halen bulunduğu düzey özellikle organik tarımda önemli sorunlar yaratan bitki koruma açısından ortaya konmağa Çalışılmıştır, Elde edilen verilere göre henüz ülkemizde baştan itibaren organik tarım ilkelerine göre planlanmış bir üretimden söz etmek pek mümkün değildir, özellikle meyvecilikte bu olgu daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Halen mevcut Üretim sistemi içinde organik tarımda hastalık ve zararlılara mücadelesinde birçok teknik ve girdi kullamlmamaktadıt. Bunun da nedeni eksik olan alanlarda yeterE ve planlı araştırmaların olmamasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF THE PLANT PROTECTION PROBLEMS AND THE TECHNIQUES USED AGAINST TO THE PLANT PROTECTION PROBLEMS OF THE ORGANIC TOMATO AND APPLE PRODUCTION IN TURKEY Fulya BAYSAL DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Profc Dr. Ahmet ÇINAR Year : 2003, Pages:21 6 Jury : Prof. Dr. Ahmet ÇINAR Prof. Dr. Kazım AB AK Prof. Dr. Nüket ÖNELGE Prof. Dr. Özden ÇINAR Asst. Prof. Dr. Ismail ÇÎMEN In this study to determine the structure of the organic crop production and especially the technique used to solve the plant protection problems, the countrywide survey on tomato and apple productions was conducted. Beside this, comparing the applications of the organic agriculture in our country witn them abroad the present level, especially the plant protection problems creating the imported difficulties in the organic crop production were put forward. According to the obtained data it was not possible to maintain that the applications of the organic crop production were not planed from the beginning Especially this feet was appeared expressive in the organic fruit production. Many techniques and inputs belonging to the presently production system were not Used in our organic crop production in order to avoided from the pest. Because there is not enough and planed research on this subject.