Computer simulation models for sustainable groundwater use in agriculture in Syria
Suriye'de tarımda sürdürebilir yer altı suları kullanımı için bilgisayarlı simülasyon modelleri
  1. Tez No: 135778
  2. Yazar: FADIL RIDA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karlılık, Yeraltısuyu Yatırımı, Talep Fonksiyonu, Maliyet Fonksiyonu, Simulasyon Modelleri, Sürdürülebilirlik, Profitability, Groundwater Investment, Demand Function, Cost Function, Simulation Models, Sustainability
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışma, Suriye'de yeraltı suyu kullanımının yayılmasına neden olan faktörleri belirlemek ve dört bölgede altı ilde, kritik su alanlarında sulu tarımın karlılığım değerlendirmek için yürütülmüştür. Ayrıca, yeraltı sulan için talep ve sulama maliyet fonksiyonu analiz edilmiştir. Çiftçilerin yeraltı su yatırımları modellenmiş, kuyu açma başarısının ihtimali belirlenmiş ve dinamik sistem simülasyonu geüştmlmiştir. Geleneksel önerilere zıt olarak, bu alanda yeraltı suyu kullammınm sürdürülebilir geleneksel canlı hayvan-arpa tarım sistemini sürdürülemez sisteme dönüştürdüğü ve orta vadede göçe neden olduğu bulunmuştur. Ürün alım fiyatları, düşük yakıt masrafı ve yeraltısuyu kullanma hakkının açık olması, yeraltısuyu kullammınm genişlemesini zorunlu kılmıştır. Aynı zamanda yüksek su tüketen ürünler için su talebinin elastik ve bu yüzden fiyatlarının sürdürülebilir şekilde su kullanımında önemli rol oynayabileceği bulunmuştur. Yeraltısuyu sulamasındaki yatırımın telafisi güçtür, risklidir ve kuyu açma başarı ihtimali yanlızca 0.07'tür. Diğer yatırım seçeneklerinin yokluğu çiftçilerin tükenmekte olan yeraltısuyu stoklarında yatırım yapmalarına neden olmaktadır. Pamuk gibi yüksek su tüketen ürünler aşın su tüketimine neden olmakta ayrıca mevcut yakıt masraflarının %50'den fazla artması karlılığı ortadan kaldmnaktadır. Buğdayla birlikte kısa ömürlü sebzelerin yüksek su tüketen ürünler ile yer değiştirmesi sürdürülebilir seçenek olabililecektir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the deriving factors of groundwater use expansion, to evaluate the profitability of irrigated cropping in water-scarce areas in five villages in four stability zones in Syria. Further, demand for groundwater and irrigation cost function was analyzed. Farmers' groundwater investment was modeled, the probability of drilling success was determined, and system dynamic simulation model was developed. Contrary to the conventional proposition, it was found that groundwater use in these areas has transformed sustainable traditional livestock-barley farming system to non-sustainable system and led to migration in the medium run. Procurement prices of wheat and cotton, low fuel cost, and open access to groundwater constituted the driving forces for expansion. It was also found that, demand for water for high water consuming crops was elastic and hence irrigation cost and crop prices can play an important role in the water use sustainability. Investment in groundwater irrigation was unrecoverable and risky where the probability of drilling success was only 0.07. It was also evident mat due to the absence of other investment options, farmers invest in depleted natural resource. Expansion in areas allocated to high water consuming crops such as cotton have led to water depletion and are not profitable at 50% higher fuel cost than the current cost. Crops such as vegetable in combination with wheat can be sustainable option to replace high water consuming crops.