İçel İli, Gülnar İlçesi, Babadıl (Sipahili) ovası yeraltı suyuna fosfor taşınım modellemesi
Phosphorus transportation to groundwater of Babadıl (Sipahili) plain in Gülnar District, İçel Province
  1. Tez No: 104490
  2. Yazar: AHMET RIFAT İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY HAKTANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak ve yeraltı suyu kirliliği, matematiksel modelleme teknikleri, toprakta kontaminant genel taşınım teorisi, sonlu farklar yaklaşım yöntemi, boşluk suyu hızı, zaman aralığı, Soil and groundwater pollution, mathematical modelling techniques, general contaminant transport theory in soil, finite difference approximation method, pore water velocity, time interval
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İÇEL İLİ, GÜLNAR İLÇESİ, BABADIL (SİPAHİLİ) OVASI YER ALTI SUYUNA FOSFOR TAŞINIM MODELLEMESİ Ahmet Rıfat İLHAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Koray HAKTANIR Türkiye'de yoğun tarım faaliyetlerinin olduğu yörelerdeki aşırı ve kontrolsüz miktarda fosforlu gübre kullanımı yeraltı suyu kaynaklarının ciddi bir şekilde kirlenmesine neden olmaktadır. Böyle bir kirlilik probleminin, tarımda fosforlu gübre kullanılan İçel ili, Gülnar ilçesi, Babadıl (Sipahili) ovası yeraltı suyunda oluşabileceği düşünülmektedir. Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının sağlanması için toprak ve yeraltı suyu kirliliğinin önlenmesi gerekmektedir. Arazi haritalama, deneysel verilerin elde edildiği arazi çalışmaları ve matematiksel modelleme tekniklerinin kullanıldığı bu tezde sunulan araştırmanın amacı, toprakta fosfor taşınım mekanizmasının belirlenmesidir. Araştırmada, toprakta kontaminant genel taşınım teorisinin temel prensiplerinden yararlanılarak, sonlu farklar yaklaşım yöntemiyle tek boyutlu bir bilgisayar kodu yazılmış ve saha çalışmalarından elde edilen veriler kullanılarak çalıştırılmıştır. Kodun çalıştırılması ile elde edilen simülasyon sonuçlarının hassasiyet analizleri, modeli etkileyen temel unsurlar olduğu düşünülen farklı boşluk suyu hızı (pore water velocity) ve zaman aralığı değerleri için model hassasiyetini belirlemekte kullanılmıştır. Elde edilen sonuçların boşluk suyu hızı değişimlerine göre daha hassas olduğu görülmüştür. Bu araştırma, oluşturulan modele topraktaki su rejimi ve fosfor transformasyonu kavramları da uyarlanarak, fosfor drenajına bağlı düşük yeraltı suyu kirlilik potansiyeli hedefine ulaşmak için optimum fosforlu gübre miktarını belirleyen bir yönetim planı oluşturmakta kullanılabilir. 2001, 122 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis PHOSPHORUS TRANSPORTATION TO GROUNDWATER OF BABADIL (SİPAHİLİ) PLAIN IN GÜLNAR DISTRICT, İÇEL PROVINCE Ahmet Rıfat ÎLHAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Koray HAKTANIR Excessive and uncontrolled use of fertilizers cause serious pollution problems for groundwater resources in the areas of intensive agriculture in Turkey. Currently such a problem is thought to be observed in the groundwater of Babadil (Sipahili) plain in Gülnar district, İçel province where phosphorus fertilizers are used for agriculture. Preventing pollution of soil and groundwater is essential for maintaining sustainable use of these natural resources. The purpose of the research presented in this thesis, based on field surveying, field study from which experimental field data were obtained and mathematical modelling techniques is to determine the transport mechanism of phosphorus in soil. In the research, with the help of the basic principles of general contaminant transport theory in soil, a one dimensional computer code was written by using finite difference approximation method and run by using experimental data obtained from the field study. Sensitivity analyses of simulation results obtained from these runs were performed to investigate the sensitivity of the model for the different values of pore water velocities and time intervals proposed to be basic factors affecting the model. Results were determined to be more sensitive to pore water velocity changes. This research would be used to produce a management plan determining optimal phosphorus fertilizer application amounts leading to low ground water pollution potential target due to phosphorus leaching to groundwater by adopting water regime as well as phosphorus transformation concepts into the model. 2001, 122 pages