Trafik kazalarının gerçek maliyetlerinin belirlenmesi
Determining the real cost of traffic accidents
- Tez No: 135810
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARAŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Trafik kazaları, maliyet, Traffic accidents, price
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
11 ÖZET Trafik kazaları, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de temel sorunlardan biridir. Her geçen gün artan taşıt sayısı ve nüfusa bağlı olarak trafik kazaları da artarak devam etmektedir. Trafik kazalarının nedenleri, sonuçları, kaza sonucu meydana gelen hasarın saptanabilmesi için birçok araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar aslmda kazaları azaltmaya yönelik olsa da kazaların engellenmesinde yeterli olamamıştır. Her trafik kazası beraberinde maddi ve manevi hasarları da getirmektedir. Her yıl yüz binlerce insan hayatım kaybetmekte, milyonlarca insan yaralanmakta ve katrilyonlarla ifade edilen maddi hasarlar oluşmaktadır. Ülkemizde trafik kazaları sonucu oluşan maddi hasar, her yıl Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından hazırlanan Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri ile tespit edilmektedir. Bu istatistiğin hazırlanmasında trafik kaza tutanaklannda yer alan tahmini hasar tutanakları göz önünde bulundurulmaktadır. Yapılan çalışma, kaza tutanağı olmayan kazaların oranının saptanması ve mevcut kazaların tahmini hasar bedeli ile fatura bedelleri arasındaki farkın araştırılması yoluyla gerçek değerlere daha yakın sonuçlar elde etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Traffic accidents are one of the essential problems in our country as it is in all over the world. Day by day, the number of the traffic accidents increase in accordance with the increasing number of vehicles and population. Some research has been carried out the establish the causes and the results of the traffic accidents and the damage occuring after the accidents. In fact, this research has't been sufficient decreasing the number of the accidents. Each accidents brings both phisical and psycological affects. Every year, thousands of people are killed, millions of people are injured and there occors economical trouble as a result of these traffic accidents. The damages affecting the economical situation have been established by the statistics of highway traffic accidents prepared by the instution of statistics. In preparation of this statistics the estimated damage records in the records of traffic accidents are taken into consideration. This study, aims to establish the estimate of the accidents which is not recorded. It also aims to get the results by searching estimated price of the damage of the accidents that has happened up to that time and the price in the bill to reach the nearest values.