Gemi hareketlerinin bulanık mantık yöntemi ile incelenmesi
Invetigating of ship dynamic using fuzzy logic
  1. Tez No: 135832
  2. Yazar: OĞUZ ÖZGÜR AYCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gemi, Bulanık mantık, Ship, Fuzzy logic
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
m ÖZET Gemilerin karşılaştığı doğal şartlar her zaman göz ardı edilen fakat önemsenemeyecek kadar aşın zararlara neden olan ve denizcilik açısından da Kumanda Altında Bulunmayan en önemli faktördür. Bu araştırmada ilk olarak doğal şartlar genel ifadelerle ayrı ayrı ele alınıp, matematik ve dinamik açıdan incelenmiştir. Bu incelemenin ışığı altında, bir gemi modeli kullanılarak, gemi üzerindeki hız değişimi ve sapma açısı teorik olarak analiz edilmiştir. Bu analizden elde edilen verilerle, ayrıntılı ve daha sözel sonuçlara Bulanık Mantık Yöntemi incelenerek varılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Natural conditions that ships encounter, most often have been neglected but they cause over harm, are the most important factor which is uncontrollable. In this study, first, natural conditions have been taken up with general expressions seperately and examined mathematically and dinamically. Under these circumtances, by using a ship model, speed variation and angle of deviation have been analyzed theoritically. Obtained results from this analysis have been investigated by using Fuzzy Logic Algorithm in order to reach more detailed and linguistic solutions.