Isparta havalisinde yaban keçisi Capra aegagrus Erxl. popülasyonu üzerine gözlemler
The observation wild goat Capra aegagrus Erxl. populations in Isparta environs
  1. Tez No: 135831
  2. Yazar: YASİN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İDRİS OĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Wild goat, Direct observation. Point count
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Ill ÖZET Bu çalışma İsparta ili. Sütçüler ve Eğirdir ilçeleri sınırlan içerisinde yer alan Çandır, Müezzinler, Aşağı Gökdere ve Beydilli köyü veya mevkilerinde Ağustos-2002 ve Ocak- 2003 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Gözlemler, Yaz/yaz sonu ve Kış (çiftleşme/kızışma dönemi) sayımları olmak üzere iki aşamalı olarak yapılmıştır. Arazi çalışmaları: köylü, kılavuz ve çobanlardan da yardım alınarak ön etüt aşamasında 1/25000'lik topografik haritalara işaretlenen gözlem noktalarında, genelde iki, nadiren de bir' er günlük çadırlı kamp çalışmaları şeklinde, her biri ikişer kişiden oluşan gözlem timleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Tüm gözlem noktalarında“Belirli Noktalarda Bekleyerek Sayım (Noktada sayım) Tekniği”uygulanmıştır. Hayvanların doğrudan gözlenmesinin yanı sıra çeşitli iz ve belirtiler de değerlendirilmiştir. Arazi gözlemleri, toplam 72 noktada yapılmıştır. Gözlem noktalarında varlığı belirlenen her bir yaban keçisi, gözleme ait diğer bilgilerle birlikte gözlem kanına yerinde işaretlenmiştir. Daha sonra büroda değerlendirilen sonuçlar, tablo ve grafikler halinde gösterilmiştir. Gözlemler «onunda, aynı mevki ve noktalarda yapılan her bir gözlemde bir defada görülen maksimum fert sayısı baz alınarak, araştırına alanında toplam 73 adet yaban keçisinin varlığı belirlenmiştir Analılar kelimeler: Yaban keçisi. Doğrudan gözlem, Noktada sayım.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Observations were made during summer/late of summer and winter between August 2002 - January 2003 in the vicinity of İsparta (Çandır, Müezzinler, Aşağı Gökdere ve Beydilli willages or surrounding localities). The study was carried out with teams consist of two people in three steps. In the first steps, preliminary survey was done by receiving help from local people such as villagers and shepperds. In the second step, observation points was determined by using topographic maps scaled 1/25000. In the last steps, observations and counts of Wild goat Capra aegagnts End were carried out by each teams (two person or rarely one person) on the observation points. Vantage point count method was used for each observations. In addition to that, tracks and signs were also utilized. The study area was carried out in 72 observation points. Existence of each Wild goat was signed to observation cards in the area. The data was explained in graphics, tables and the results were discussed. The result showed that total 73 Wild goats exit in the area.