Hatay ili biber alanlarındaki viral hastalık etmenleri ile oranlarının saptanması ve farklı biber tiplerinin virüslere karşı tepkilerinin belirlenmesi
Hatay province in pepper square of rate to ascertain with viral disease effective and of different pepper types determined reaction to viruses
- Tez No: 135858
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞEN SERTKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber, virüs, ELISA
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET HATAY İLİ BİBER ALANLARINDAKİ VIRAL HASTALIK ETMENLERİ İLE ORANLARININ SAPTANMASI VE FARKLI BİBER TİPLERİNİN VİRÜSLERE KARŞI TEPKİLERİNİN BELİRLENMESİ Hatay ilinde 2001-2003 yıllarında yapılan bu çalışmada, Hatay'a özgü olan“Hatay”veya“Geyikboynuzu”olarak isimlendirilen biber tiplerindeki virüs hastalıkları biyolojik ve serolojik (ELISA) indeksleme ile incelenmiştir. Surveyler bitkilerin erken (fide-çiçeklenme) ve geç (meyve olum-hasat) dönemlerinde yapılmıştır. Arazi çalışmalarında biber bitkilerinde bodurlaşma ve kloroz, yapraklarda mozaik, meyvelerde şekil bozukluğu gibi farklı simptomlar gözlenmiştir. Kalın etli biber tipinde 2001-2002 yıllarında sırasıyla, PVY'nin %10.6-6.1, CMV'nin %10.6-12.2, TSWV'nin %6.3-8.5 ve CMV+PVY'nin 4.2-0 oranında infeksiyon yaptığı bulunmuştur. İnce etli biber tipinde ise 2001,2002 ve 2003 yıllarında PVY, CMV, TSWV ve CMV+PVY'nin sırasıyla, %10-27.7-19, %0-5.5-4.7, %0-16.6-0, %0-5.5-0 oranında infeksiyon yaptığı bulunmuştur. Biyolojik ve serolojik testlerle incelenen örneklerde TMV bulunamamıştır. ELISA ile CMV, PVY ve TSWV ile infekteli örneklerin tohumlarında virüs bulunamamıştır. 2003, 47 Sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT HATAY PROVINCE IN PEPPER SQUARE OF RATE OF TO ASCERTAINED WtTH VIRAL DİSEASE EFFECTIVE AND OF DIFFERENT PEPPER TYPES DETERMINED REACTION TO VIRUSES In this study, virus diseases were investigated in pepper growing areas in Hatay by biological and serolojical (ELISA) indexing in 2001-2003. The pepper types have been localized in Hatay and named as“Hatay”or“Geyikboynuzu”in this province. Surveys were carried out in early plant stage (from seedling to flowering) and late plant stage (from fruit age to harvest time) each year. During the field studies, various symptoms such as mosaic, leaf and fruit deformation, chlorosis and dwarfing symptoms were observed on pepper plants. The pepper plants with thick flesh were found to be infected with, PVY, CMV, TSWV and dually infected with CMV+PVY by the rates of 10.6-6.1%, 10.6-12.2%, 6.3-8.5% and 4.2-0% in 2001 and 2002 respectively. The infection rates of PVY, CMV, TSWV and mixed infection of CMV+PVY as 10-27.7-19%, 0-5.5-4.7%, %0-16.6-0%, 0-5.5-0 % in 2001, 2002 and 2003 respectively. TMV were not tested in the samples investigated by biological and serolojical assays. Seed of samples infected with CMV, PVY and TSWV were not detected by ELISA. 2003, 47 pages Key Words : Pepper, virus, ELISA.